Gazdaság

Túl nagy a hozama, mostantól maximum évi 1,2 millióért lehet venni a legmagasabb kamatú állampapírból

rtl.hurtl.hu

2024. február 13. 5:15

Olyan magasra ugrott a legjobb hozamot adó állampapír kamata, hogy a kormány éjszakai rendeletében évi 1,2 millió forintban maximalizálta azt az összeget, amennyiért egy kiskorú számára Babakötvényt lehet venni.

Túl szép volt ahhoz, hogy igaz legyen: a kormány egy hétfő éjszakai rendeletével évi 1,2 millió forintban maximalizálta azt az összeget, amit magánszemély befizethet egy Start-számlára – adta hírül a Bank360. Ez azt jelenti, hogy ezentúl egy kiskorú gyermek nevére szóló ilyen kincstári értékpapírszámlán maximum évi 1,2 millió értékben lehet Babakötvényt venni. Az új szabály február 13-án már hatályba is lép, de az 1,2 millió forintos maximumot csak a hatálybalépést követően teljesített befizetésekre kell alkalmazni.

Jelenleg a Babakötvény a legmagasabb kamatú állampapír, hiszen ennek éves kamata az előző évi infláció 3 százalékkal növelt értéke, azaz idén 20,6 százalék, 

ami még a legjobb inflációkövető Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) hozamát is jócskán felülmúlja.

Ez az egyetlen olyan államapapír, amelynek a kiemelkedő kamatprémium miatt 20 százalék fölé emelkedett az aktuális hozama.

Eddig a Start-számlára befizethető összegnek nem volt felső határa, tehát a módosabb szülők vagy rokonok akár milliókért is vehettek a gyereküknek, unokájuknak, kiskorú rokonuknak Babakötvényt, ami az infláció megugrása óta különösen vonzó lehetőség volt.

Mi az a Babakötvény?

Minden 2005. december 31. után született gyermek számára az állam 42 500 forint életkezdési támogatást ad, amit egy minimális kamatozású letéti számlán helyeznek el a Magyar Államkincstárban. Ahhoz, hogy ez az induló összeg a gyermek nevére szóló számlára kerüljön és ott Babakötvényben kamatozzon, Start-értékpapírszámlát kell nyitni az államkincstárban – hívja fel a figyelmet a Bank360.hu.

A Start-számlát a gyermek szülein túl egy hozzátartozó is megnyithatja, akár az ügyfélkapun keresztül is. Ha ez megtörtént, akkor erre már további összegeket lehet befizetni babakötvények vásárlására, ami a számlán jóváírt összegekből automatikusan megtörténik. Az éves befizetésekhez a 10 százalékuknak megfelelő, de maximum 12 000 forint összegű állami támogatás is jár.

A Start-számláról kifizetést csak a gyermek 18. életévének betöltését követően lehet kérni, legkorábban a számla megnyitását követő harmadik év eltelte után, valamint a 19 éves futamidejű Babakötvény lejáratakor.

Nyitókép: Getty Images

#Gazdaság#babakötvény#állampapír#befektetés#hozam#kamat

Címlapról ajánljuk