Gazdaság

Soha nem vettek fel ennyi személyi kölcsönt a magyarok, nagyot ment a babaváró év végén

rtl.hurtl.hu

2024. február 1. 12:11

A lakáshiteleknél is nagyobb igény mutatkozott a személyi kölcsönökre, ezen a téren történelmi rekord dőlt meg.

Felpörgött a hitelpiac 2023 végén. A lakáshiteleknél a kamatplafon is hozott némi fellendülést, de igazán a januárjától már csak jelentősen szigorított feltételekkel felvehető babaváróra, valamint a személyi kölcsönökre lett nagy igény, ezen a téren történelmi rekord dőlt meg – derül ki a Bank360.hu elemzéséből.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai szerint a háztartások decemberben is több hitelt vettek fel, mint amennyit törlesztettek, ennek köszönhetően 10 152,1 milliárd forintos történelmi csúcson volt az év végén a hitelállományuk. A lakáshitelek októberben bevezetett kamatplafonja 8,3 százalékos átlagos kamatszintet eredményezett decemberre, az átlagos THM ebben a hónapban 8,86 százalékos volt. A tavaly januári csúcsokhoz képest 2,5-3 százalékkal mérséklődtek a lakáshitelkamatok és THM-ek. A portál szerint

mindez arra késztette a lakosságot, hogy a korábbinál bátrabban vegyen fel jelzálogkölcsönt.

Mint írják, noha november és december nem tipikusan a lakáshitelek fő szezonja, novemberben 67,4 milliárd, decemberben pedig 76,1 milliárd forintnyi ilyen kölcsönre szerződtek a bankoknál, utóbbi 16 hónapos rekord. A Bank360 szerint

a lakáshiteleknél is jobban mentek a személyi kölcsönök. Ezek összege decemberben meghaladta az 59 milliárd forintot, ami történelmi csúcs.

A szerződések száma nem volt kiemelkedően magas – 17,7 ezer körül alakult –, azonban az egy szerződésre jutó összeg kiugró volt: 3,33 millió forint. Ez nagyjából egymillió forinttal nagyobb a megszokottnál, ami arra utal, hogy decemberben sokan olyan célokból vettek fel személyi kölcsönt, amelyekre nem szokás nem szokás ezt a hiteltípust igénybe venni.

Nagyot ment a babaváró az év végén

A lap szerint a babaváró támogatás is nagyot hajrázott az év végén. Már novemberben is kiugró volt az értékesítés, decemberben pedig még tovább nőtt a hitelfelvételek száma: több mint 4 ezer házaspár igényelte 39,6 milliárd forint értékben a tavalyi év utolsó hónapjában. A portál megjegyzi, ők vélhetően azok közé tartoztak, ahol a feleség már elmúlt 30 éves, emiatt az idén már nem jogosultak az államilag támogatott kölcsönre, ha csak nem igazolják, hogy már úton van a baba.

A háztartások betétállománya is megugrott decemberben: több mint 375 milliárd forintnyi friss pénz került a számlákra, ezzel 12 138,6 milliárd forintra nőtt a betétállomány. Mint írják, a magas infláció láttán sokat mentették át értékpapírokba a megtakarításukat, ezért az állomány az utóbbi hónapokban inkább csökkent.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

 

#Gazdaság#személyi kölcsön#hitel#lakáshitel#babaváró hitel#babaváró

Címlapról ajánljuk