Gazdaság

Már a próbaideje alatt távozott a KSH inflációs osztályának vezetője

rtl.hurtl.hu

2024. január 26. 7:07

Az elmúlt időszakban többen is távoztak a hivataltól, sok szakember pedig kritizálta a számítási módszereket. 

Hathónapos próbaideje alatt felmondott a Központi Statisztikai Hivatal inflációs osztályának vezetője – írta a 24.hu. Tréfás Andrást október elején nevezték ki a pozícióra, de már hiába keressük a szervezet vezetőinek a listáján. A vezető a külföldi befektetések útját egyengető állami szervezettől, a Szijjártó Péter minisztériuma alá tartozó Nemzeti Befektetési Ügynökségtől (HIPA) érkezett.

Ősszel egyébként 27 év után távozott a GDP-számításért felelős nemzeti számlák főosztály vezetője is, és több más szakember is elhagyta a hivatalt. 

A KSH a protál megkeresésére azt közölte, hogy tiszteletben tartják az adatvédelmet, valamint a korábbi és a jelenlegi munkatársakat, így „egyedi, személyes, munkaügyi kérdéseket továbbra sem kommentál”.

Hozzátették: „A KSH épülete előtt áll Nepomuki Szent János szobra, amely példaként és iránymutatásként szolgálhat az adatvédelemmel kapcsolatos jövőbeli kérdéseikre is”. A kommunikációs főosztály által hivatkozott Nepomuki János a XIV. században élt cseh pap, a hidak szentje és a gyónási titok vértanúja. 

Inflációs ügyekben a KSH jelentései alapján teljesültek a kormány tervei, és már októberben 9,9 százalékos fogyasztóiár-emelkedést jelzett év/év alapon a KSH, az év utolsó hónapjára pedig 5,5 százalék lett az infláció 2022 decemberéhez viszonyítva. Az elmúlt időszakban ugyanakkor sokan kritizálták a KSH számítási módszereit, a GKI szerint például az éves fogyasztói árindex valójában magasabb a hivatal által megadott adatnál. 

Nyitókép: Róka László/MTVA

#Gazdaság#statisztika#ksh#tréfás andrás#infláció

Címlapról ajánljuk