Gazdaság

Úgy drágul a magánegészségügy Magyarországon, hogy lassan csak a gazdagok kiváltsága lesz

rtl.hurtl.hu

2024. január 12. 9:37

Az egészség nem üzlet. Vagy mégis?

Bármilyen vizsgálatot akarunk elvégeztetni a magánegészségügyben, minden 40 ezernél kezdődik. Ez anno a hálapénz mértékével lett beárazva, bár az tény, hogy 10-15 évvel ezelőtt egészen más árakat kellett fizetni egy magánrendelőben – erről beszélt nemrégiben a Reggeliben Lengyel Lívia egészségügyi szakértő, aki azt is elmondta, hogy hiába nyugat-európaiak az árak, a hosszú várólisták egyre inkább a magánegészségügy felé terelik a betegeket:


A Pénzcentrum idén is utánanézett, milyen árakkal találkozhatnak a betegek a magyar magánklinikákon. Összegzésük szerint nem minden szolgáltató emelt még árat tavaly januárhoz képest, viszont ahol történt drágulás, ott 5-30 százalékkal kerülnek többe a műtétek. Már egy kisebb műtét is legalább csaknem 300 ezer forintba kerül, a nagyobb beavatkozásoknál pedig nem ritkán milliós tételekről van szó.

A szürkehályogműtét ára szolgáltatóként eltér, a beavatkozás típusától függően 300 és 400 ezer forint között mozognak az árak. A laparoszkópos epehólyagműtét ára 700 és 900 ezer forint között van, de van, ahol 600 ezer forint környékén számláznak. 

A csípő- és térdprotézisműtétek ára nagyban függ attól, milyen típusú protézist ültetnek be. Ezek a műtétek már sokkal drágábbak, mint kivetetni egy epehólyagot: a költségek összességében már biztosan 2 millió forint felett lesznek, de van olyan magánklinika, ahol ennyibe kerül pusztán a műtét, az implantátum árát még ezen felül kell megfizetni.

A sérvműtétek árát meghatározza, hogy érzéstelenítéssel, vagy altatásban, implantátummal, vagy anélkül végzik-e, és hogy egy- vagy kétoldali beavatkozásra van-e szükség. A nagyságrendet nagyjából mutatja, hogy a hasfali sérvműtét hálóbeültetéssel 850 ezer forinttól érhető el. 

Álmos Péter, a Magyar Orvosi Kamara elnöke nemrégiben arról beszélt, hogy Magyarországon jelenleg átalakulás zajlik az állami egészségügy területén. A kisebb kórházakban tervezett változtatások miatt nem lesz mindenhol elérhető az akut ellátás, és a sürgős esetek időben megfelelő ellátása biztosítása kihívást jelenthet a földrajzi viszonyoktól függően. Álmos szerint az egészségügyi rendszer jövőképe aggasztó, és arra ösztönzi az embereket, hogy készüljenek az öngondoskodásra az egészségügyi ellátás terén is.

Tavaly decemberben a Fókusz nézte meg a hivatalos műtéti várólistákat. Csípőprotézis-műtétre Tolna megyében akkor 387 napot, szaruhártyaműtétre egész Magyarországon 448 napot, térdprotézisműtétre pedig Szombathelyen 726 napot kellett várni:


Nyitókép: Getty Images

#Gazdaság#magánegészségügy#egészség#orvos

Címlapról ajánljuk