Gazdaság

Czomba Sándor: 120 ezer vendégmunkás dolgozik Magyarországon

rtl.hurtl.hu

2024. január 8. 19:26

A legtöbb vendégmunkás Ukrajnából és Szerbiából érkezett, de 16 ezer vietnami és 10 ezer fülöp-szigeteki is Magyarországon dolgozik.

A fő csapásirányunk, hogy a magyarokat támogassuk, de ha olyan mértékű munkaerőigényre keletkezik, amelyet a belső piac nem tud átmenetileg kezelni, akkor szükség van a vendégmunkásokra is – mondta a Világgazdaságnak Czomba Sándor.

A foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár azt is elmondta, ma Magyarországon 120 ezer külföldi vendégmunkás van, 40 ezer ukrán állampolgár, emellett még szerbek dolgoznak itt jelentősebb létszámban, illetve vietnámiak mintegy 16 ezren, a fülöp-szigetekiek kicsivel több mint 10 ezren. Az összes többi nemzetiség – indiaiak, mongolok – száma bőven 10 ezer fő alatti – tette hozzá.

Azt is elmondta, arányaiban még mindig Magyarországon van a legkevesebb vendégmunkás, az összes foglalkoztatott 1,8 százaléka külföldi munkavállaló. Lengyelországban és Csehországban ugyanez a szám 6, illetve 4,5 százalék, de még a szlovákoknál is 3,5 százalék.

A Házon kívül című műsorunkban nemrég bemutattuk, hogyan élnek az egykori berettyóújfalui lánykollégiumban az indiai vendégmunkások:


Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

#Gazdaság#Czomba Sándor#vendégmunkások#ukrán#vietnámi#szerb#munkaerőpiac

Címlapról ajánljuk