Gazdaság

Közzétették, mely diplomák a legkeresettebbek a munkaerőpiacon

rtl.hurtl.hu

2024. február 5. 13:51

Az is kiderült, hogy mely egyetemek friss diplomásai kérik a legtöbb fizetést.

Az egyetemi jelentkezések határidejének közeledtével a Profession.hu elemzést tett közzé, amelyből kiderül, hogy mely felsőoktatási intézmény diplomásai kérik el a legmagasabb fizetést, és mely diplomákra van a legnagyobb igény a munkaerőpiacon.

A munkáltatók leginkább fogorvost, orvost, szakorvost, minőségbiztosítási mérnököt, tanítót, tanárt, pedagógust és mérnököt keresnek. A diplomás pályakezdők átlagos bérigénye nettó 308 ezer forint; a legnagyobb kezdő fizetési igénnyel a Szent István Egyetemen (nettó 394 ezer forint), a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (nettó 391 ezer forint) és az Óbudai Egyetemen (nettó 376 ezer forint) végzettek keresnek állást.

Az aktív, diplomás álláskeresők átlagos bérigénye az állásközvetítő portál adatai szerint havi 402 200 forint. Az elmúlt évek során ugyanakkor a diplomát elváró hirdetések aránya folyamatosan csökkent: a 2020-as 34 százalékról 2022-ben 26 százalékra, és tavaly is a hirdetések negyedében kértek diplomát. A Profession.hu üzletfejlesztési igazgatója, Tüzes Imre szerint a vállalatok számára a diploma mellett, vagy épp helyett egyre fontosabb a tanulási készség, vagy az attitűd.

Korábban a Reggeliben Németh Olívia angoltanárral beszélgettünk arról, hogy milyen eséllyel indulnak azok, akiknek nincs nyelvtudásuk, miután eltörölték a diplomák kiadásához kötött kötelező nyelvvizsgaszerzést.


Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

#Gazdaság#álláskeresés#állás#munkaerőpiac#diploma#felsőoktatás

Címlapról ajánljuk