Gazdaság

Kisebb káosz az üvegvisszaváltásban, reagált a kereskedelmi szövetség

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. január 4. 9:31

Az újonnan fölállított palackvisszaváltó automaták nem tudnak megbírkózni az új szabályok életbe lépése előtt vásárolt italok csomagolásával.

A Qubit számolt be arról a napokban, hogy a pasaréti Aldiban újonnan fölállítótt palackvisszaváltó automata euróban kiállított, portugál nyelvű utalványokat nyomtatott a beváltott sörösdobozokért, üdítős palackokért cserébe. A cikk megjelenése után az üzletben üzemen kívül is helyezték a szóban forgó automatát.

A történtekkel kapcsolatban szerdán külön közleményt adott ki az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ). Ebben magyarázatot adtak arra, hogy mi lehetett a gond.

Az OKSZ szerint a szabály egyszerű:

az automatába csak olyan palack és doboz dobható be, ami után már fizetett visszaváltási díjat a vásárló.

A januártól érvényes új előírások ugyanis csak azokra az italféleségekre vonatkoznak, amelyek csomagolásán a gyártó ezt fel is tünteti.

Ilyen termékek egyelőre nem is nagyon vannak még forgalomban, a visszaváltható csomagolású italok 2024. első féléve során fokozatosan jelennek majd meg az üzletek polcain.

Ezek onnan lesznek megismerhetők, hogy a csomagolásukon rajta lesz az előírt logo, feliratozás és a visszaváltási díj összege is.

Az OKSZ felhívta a figyelmet arra, hogy az átállás az új címkézésre, feliratozásra időigényes folyamat, amire a jogalkotó június végéig adott türelmi időt a gyártóknak. Mindeközben az automaták telepítése folyamatban van, de a tesztelésük számos berendezésnél még csak most következik.

Az OKSZ leszögezte, hogy nem szabad a visszaváltó berendezésekbe olyan palackot bedobni, amely nem felel meg a követelményeknek, mert ez a beüzemelés után is károkat okozhat. A visszaváltó berendezés egyébként ellenőrzi majd, elfogadható-e a bedobott italcsomagolás, és utalványt csak a szabályoknak megfelelő palackok után ad.

Az RTL Híradó korábban arról tudósított, hogy több száz forinttal kell majd többet fizetni egy-egy vásárlásnál a kötelező visszaváltás miatt. 50 forintot tesznek rá minden egyszer használatos pet palackra, fém dobozra, vagy üvegre, a tejtermékeket kivéve. Ezt a pénzt visszakapja a vásárló, ha sértetlenül visszaviszi a csomagolást, automatákat viszont csak az 1000 főnél nagyobb lakosságú településekre kötelező telepíteni.

#Gazdaság#palackvisszaváltás#üvegvisszaváltás#automata

Címlapról ajánljuk