Gazdaság

Befékezett a babaváró hitel, hasítanak a személyi kölcsönök

rtl.hurtl.hu

2023. december 29. 14:31

Alig több mint felére esett vissza a megítélt babaváró hitelek értéke.

Több fogyasztásihitel-termék szempontjából is jól alakult 2023, igaz, a babaváró hitel iránt látványosan megcsappanó kereslet miatt a teljes kép már egyáltalán nem kedvező – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból, amelyeket a Vg.hu ismertetett.

A jegybank statisztikái szerint az idei év első tíz hónapjában összesen 793,5 milliárd forint összegben kötöttek új fogyasztásihitel-szerződéseket a háztartások, ami 13,6 százalékkal – pontosan 125 milliárd forinttal – kevesebb az egy évvel korábbinál. A bababáró hitel jelentősen visszaesett:

ebből mindössze 197,2 milliárd forintnyit igényeltek és kaptak meg az arra jogosult házaspárok, ami alig több, mint a fele az egy évvel korábbi, bő 354 milliárdnak. 

Az év utolsó két hónapja persze vélhetően nagymértékű, pozitív irányú kilengést hoz a januártól életbe lépő szabályozási változások miatt, de ez már aligha menti meg a babaváró piacát.

Ajánló: Bank360: elkezdtek bedőlni a babaváró hitelek

Az RTL Híradó számolt be róla, hogy bár év végéig még igényelhető lenne a CSOK, több bank már december közepén lezárta az igényléseket. A kormány szerint a helyébe lépő CSOK plusz legalább olyan népszerű lesz, mint elődje, pedig sokan elestek a támogatás lehetőségétől. Közben a jegybank jelentése szerint rekordot döntött a magyarok hitelállománya szeptemberben, sokan már a napi megélhetés fedezésére vesznek fel kölcsönt. És a szakértők szerint ezres nagyságrendben lehetnek olyan babaváró hitelek, amelyeket nem tudnak törleszteni az igénylők:


A Vg.hu cikke szerint a személyi kölcsönök iránt stabil maradt a kereslet. Az első tíz hónapban, ha minimális mértékben is, de nőtt az új szerződések összege, és meghaladta a 435 milliárd forintot. Az áruvásárlási hiteleknél is közel 6 százalékos emelkedést mért az új szerződésekben az MNB, 31,1 milliárdos összeg mellett.

Nyitókép: Róka László / MTVA / MTI

#Gazdaság#babaváró hitel#fogyasztási hitel#hitel

Címlapról ajánljuk