Gazdaság

Igyekeznie kell, ha Babavárót akar felvenni

rtl.hurtl.hu

2023. november 18. 5:36

Már csak egy hónapig igényelhetnek a jelenlegi feltételekkel babaváró támogatást fiatal párok.

Már csak egy hónap áll rendelkezésre azok számára, akik a jelenlegi feltételek szerint szeretnék igénybe venni a babaváró támogatást – hívta fel a figyelmet a Duna House. Az MTI-nek elküldött közleményben emlékeztetnek rá, január elsejétől változnak a babaváró támogatás feltételei: 10 millió forintról 11 millióra emelkedik a támogatás összege, jövőre azonban a házaspárok csak akkor lehetnek jogosultak a konstrukcióra, ha a feleség az igényléskor még nem töltötte be a 30. életévét.

A kormány ezzel azt szeretné elérni, hogy korábban szüljék meg a nők az első gyereküket. Nőszervezetek szerint ez csak újabb terheket ró a nőkre.

A kizárólag 2024-ben érvényes átmeneti szabályozásnak köszönhetően, ha a feleség elmúlt 30 éves, de még nem töltötte be a 41. életévét és igazolja várandósságát, továbbra is jogosult lehet a támogatásra 2024. december 31-ig. Azonban 2025-től már ez nem lehetséges, akkortól kizárólag a 30 év alatti nők lesznek jogosultak az igénylésre – ismerteti a hátteret a közlemény.

A 2023. végéig beadott és jóváhagyott igényléseknél a szerződéskötéstől számítva 5 év áll rendelkezésre ahhoz, hogy megszülessen az első baba, vagy a házaspár igazolja, hogy már úton van a gyermek.

Ha nem születik meg a gyerek, akkor viszont óriási összeget kell visszafizetni – figyelmeztett tavaly nyáron a Híradó:

Nyitókép: Mikulás-ruhába öltözteti az újszülötteket az Orosházi Kórház Szülészet-Nőgyógyászati Osztályának ápolója 2020. december 6-án.Fotó: MTI/Rosta Tibor

 

#Gazdaság#babaváró hitel#szabály

Címlapról ajánljuk