Gazdaság

Tovább gazdagodtak a világ leggazdagabb emberei

rtl.hurtl.hu

2023. december 27. 18:06

A Tesla bőven visszahozta, amit Elon Musk a Twitteren bukott, de vannak, akik nála is jobban tollasodtak.

Miközben a megélhetési válság sokak számára azt is küzdelmessé tette, hogy ételt tegyenek az ünnepi asztalra, az amerikai techmilliárdosoknak és az orosz oligarcháknak karácsonykor is volt mit a tejbe aprítaniuk – írja a Guardian.

A világ leggazdagabbjai – a fa csúcsán lévő Elon Musktól és Mark Zuckerbergtől kezdve az olyan viszonylag kis halakig, mint a brit James Dyson vagy a Mancester United legújabb részvényese, Jim Ratcliffe – nagyrészt még gazdagabbak lettek idén. Még az orosz oligarchák egy részének is sikerült tovább növelni vagyonát, legalábbis papíron, az ukrajnai háború miatt elrendelt szankciók ellenére.

A világ ötven leggazdagabb embere közül csak 12-nek csökkent a vagyona idén, az ötszáz leggazdagabb közül pedig 77 százaléknak nőtt a vagyona, némelyiküknek elképesztő mértékben. A csúcson a Bloomberg összesítése szerint Elon Musk áll 235 milliárd dollárnyi becsült vagyonnal. Bár az X-re átkeresztelt Twitterben meglévő részesedésének értéke több mint felével csökkent, a Tesla részvényeinek értéke több mint kétszeresére emelkedett. Musk, mint a vállalat legnagyobb részvényese közel 98 milliárd dollárral gazdagodott, ami több, mint Angola éves GDP-je.

Nemezise, Mark Zuckerberg ennél is nagyobb arányban, 184 százalékkal növelte meg vagyonát 45 milliárdról 128 milliárd dollárra, mivel a Facebook anyavállalata, a Meta értéke 172 százalékkal nőtt az év során.

Még eredményesebb éve volt az indonéz Prajogo Pangestunak, aki jó érzékkel fogadott a geotermikus energiára meghétszerezve vagyonát: 31,5 milliárd dollárjával bekerült a világ ötven leggazdagabbja közé. Voltak azonban nagy vesztesek is: az indiai Gautam Adani 36 milliárdot veszített, de 84,3 milliárd dollárjával így is a világ 15. leggazdagabbja.

A milliárdosok listáját amerikai férfiak vezetik, a tíz leggazdagabb között egyedül a francia Bernard Arnault képviseli a világ többi részét. 172 milliárd dolláros vagyona 17,2 milliárddal nőtt idén az LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton csoport teljesítményének köszönhetően.

Ugyancsak francia a világ leggazdagabb nője, Françoise Bettencourt Meyers üzletasszony, a L’Oréal-birodalom örököse, aki a 12. helyre jött fel 99,1 milliárd dollárnyi vagyonával.

Vlagyimir Potanyin orosz nikkelmágnást hiába érintik a szankciók, közel kétmilliárd dollárral  30,6 milliárdra tudta növelni vagyonát. A fémiparban és távközlésben is érdekelt Aliser Uszmanov 1,9 milliárddal, az iparos Alekszej Mordanov 1,3 milliárddal gazdagodott. Megjegyzi a cikk ugyanakkor, hogy a szankciók értelmében Mordasov nem adhatja el a német Tui utazásszervező cégben meglévő részesedését, és osztalékot sem vehet fel.

A világ ötszáz leggazdagabbja közül 17 brit, 189 amerikai, 52 pedig kínai.

Szerdán reggel írtuk meg, hogy Magyarországon idén újra Mészáros Lőrinc lett a leggazdagabb, a Forbes legfrissebb gazdaglistája szerint a miniszterelnök barátja visszaelőzte Csányi Sándort.

Nyitókép (illusztráció): Bettmann / Getty Images

#Gazdaság#gazdagok#elon musk#mark zuckerberg

Címlapról ajánljuk