Gazdaság

Ön mit gondol? A bankelnök szerint lehet, hogy külön díjat kellene fizetni a készpénz használata után

rtl.hurtl.hu

2023. december 12. 18:25

Ezzel is inkább a digitális fizetőeszközök használatára sarkallna.

Az ausztrálok egyre kevesebb készpénzt használnak, így talán érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy külön díjat kellene fizetni minden alkalommal a bankjegyeket használóknak, üzente Michele Bullock, az ausztrál jegybank elnöke.

Az ország ATM-jeit egyre kevesebben használják, így egyre csökken az üzemeltetőik egy fontos bevétele: mégpedig a készpénz felvételének a díja. Bullock szerint lehet, hogy a készpénzhasználati díj szükséges lesz, és felhívta a figyelmet „a készpénzforgalom széleskörű gazdaságára is”.

Fontos megjegyezni, hogy ez egyelőre csak egy felvetés a jegybankelnöktől, tehát nem kell rögtön attól félni, hogy drágább lesz készpénzzel fizetni, mint kártyával. Maga Bullock is elismerte: ha ezt bevezetnék, „úgy érzem, hogy nagy felhördülés lenne. Ezzel együtt az is igaz, hogy közgazdászként azt akarod, hogy az emberek szembesüljenek azzal, milyen áruk van egyes szolgáltatások használatának. Szóval jelenleg egy olyan helyzetben vagyunk, ahol nagyon nehéz lenne betartatni a készpénzhasználati díjat”.

Nyitókép: Getty Images

#Gazdaság#készpénz#díj#fizetés#ausztrália#bank#elnök

Címlapról ajánljuk