Gazdaság

Lesújtó lett a friss statisztikai adat: egy év alatt 12,1 százalékkal estek vissza a beruházások

rtl.hurtl.hu

2023. november 28. 9:59

Éves átlagban két számjegyű beruházási visszaesésre lehet számítani, ilyenre az elmúlt 25 évben csak egyszer volt példa.

A beruházások volumene 12,1 százalékkal csökkent 2023 harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden. Negyedéves alapon 2,2 százalékos volt a csökkenés.

A beruházások általános visszaeséséhez a legtöbb nemzetgazdasági ág hozzájárult, a teljesítményérték pedig csak a feldolgozóiparban, a közigazgatás nemzetgazdasági ágban, illetve néhány, összességében kisebb súlyú területen emelkedett.

  • A teljesítményérték mintegy 60 százalékát képviselő építési beruházások volumene 22 százalékkal csökkent, 
  • ugyanakkor a 40 százalékát kitevő gép- és berendezésberuházásoké 6,8 százalékkal emelkedett. Ez utóbbi elsősorban az import gépek és járművek 7,8 százalékos volumennövekedésének tulajdonítható.

A Portfolio szerint a beruházások ötödik negyedéve zsugorodnak, mostanra a volumen (a koronavírus-válság rövid sokkját leszámítva) ötéves mélypontjára süllyedt. A portál szerint a beruházási teljesítményben sajátos kettősség látszik: az építési beruházások zuhannak, a gépberuházások még növekedést mutatnak. Utóbbi azonban szinte csak a feldolgozóipari fejlesztéseket tükrözi, a többi ágazatban óriási, éves alapon több esetben 20-30 százalék körüli éves szakadás látszódik.

A beruházások drasztikus visszaesése több tényező következménye. A gazdasági pangás általános rossz környezetet teremt a fejlesztésekhez, a magas kamatok drasztikusan rontják a megtérülést, a költségvetés sanyarú helyzetében az állami fejlesztésekre nem jut elegendő pénz, ezt a hatást erősíti az EU-források elmaradása. 

A tárgyidőszakban tizenkilenc nemzetgazdasági ágból tizenháromban csökkent a beruházási teljesítményérték. 

  • Figyelemreméltó, hogy a második legnagyobb beruházónak számító, a nemzetgazdaság fejlesztéseinek 18 százalékát megvalósító ingatlanügyletek beruházási teljesítménye is jelentősen, 29 százalékkal esett vissza. A volumenváltozást elsősorban a lakásépítések és -felújítások csökkenése határozta meg.
  • A szállítás, raktározás beruházási volumene 27 százalékkal csökkent.
  • A kereskedelemben 11 százalékos volumencsökkenést mértek.
  • A mezőgazdaság beruházási teljesítménye 21 százalékkal esett vissza.
  • A közigazgatás nemzetgazdasági ág 9,3 százalékkal növelte a beruházások volumenét.

Az idén éves átlagban két számjegyű beruházási visszaesésre számíthatunk, ilyenre a Portfolio szerint az elmúlt 25 évben csak egyszer volt példa.

Nyitókép: Getty Images

#Gazdaság#beruházások#statisztika#ksh

Címlapról ajánljuk