Gazdaság

Parragh László nekiment az MNB-nek a kamatcsökkentés miatt: Tönkretette a következő tíz évünket

rtl.hurtl.hu

2023. november 23. 6:06

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint az MNB akkora károkat okoz, hogy abból egyévnyi nyugdíjat tudnánk pluszban fizetni.

Tönkretette a jegybank a következő tíz évünket – jelentette ki az Indexnek nyilatkozva Parragh László. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke arra reagált, hogy a jegybank 0,75 százalékponttal csökkentette az alapkamatot.

Parragh szerint nagyobb mértékű kamatcsökkentést lenne szükséges, mert a mostani, kisebb mértékű csökkentéssel újra pozitív reálkamat-időszak lesz, ami káros a gazdaságra nézve, csökkenti a fogyasztást és a kereskedelem erősödését.  Ez pedig azért is fontos, mert Magyarországon a fogyasztást és nem a munkát terhelő adók vannak túlsúlyban – írta az Index.

Az MNB „szűk látókörű, ha úgy tetszik, csőlátású” – jelentette ki Parragh. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke hozzátette, hogy „a következő tíz évünket elrontottuk, magasabb kamatozással és díjazással kell törleszteni a kötvényeinket”. Szerinte, ha ciklusban – 3-4 éves időtávon – vizsgáljuk a jegybanki döntéseket, akkor 4000 és 6000 milliárd forint között van a többletteher. Ennyivel drágul csak az állam finanszírozási igénye, a fogyasztási problémák ebben nincsenek benne.

Ha ezt lefordítom hétköznapi nyelvre, akkor egyévnyi nyugdíjat lehetne adni mindenkinek 

– jelentette ki Parragh László az Indexnek.

A jegybank október elején arról beszélt, hogy Parragh László az alapvető gazdasági összefüggéseket sem érti és még szövegértési problémái is vannak, miután azzal bírálta az MNB-t, hogy nem ismerték fel időben az inflációt, szerinte azért, mert nem értenek hozzá.


Nyitókép: Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke beszédet mond a Komárom-Esztergom vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara felújított térségi irodájának átadásán Esztergomban 2023. október 17-én. Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

#Gazdaság#parragh lászló#mnb#alapkamat#kamatcsökkentés

Címlapról ajánljuk