Gazdaság

Újabb kínai gyár épül Magyarországon

rtl.hurtl.hu

2023. november 17. 17:35

39 milliárd forintból épít gyárat Jászfényszarun a kínai Zhejiang Shuanghuan Driveline járműipari vállalat, a beruházást a magyar állam hétmilliárd forinttal támogatja.

A Zhejiang Shuanghuan Driveline kínai járműipari vállalat nagyjából 39 milliárd forintból épít gyárat Jászfényszarun – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken.

A tárcavezető szerint cég elektromos autókhoz fog alkatrészeket gyártani a városban, ami már a jövő év első negyedében megkezdődik, ezzel párhuzamosan pedig új üzemcsarnok építését is tervezik, írja az MTI. Szijjártó azt mondta: 

a mintegy 39 milliárd forintos beruházás hétmilliárd forint állami támogatást kap.

A magyar külügyminiszter hangsúlyozta, a Zhejiang Shuanghuan Driveline piacvezető lesz Európában az elektromos autók motorjaihoz szükséges fogaskerekek és tengelyek gyártásában. „Itt van egy újabb kínai beszállító, amely a nagy nyugati vállalatokat, a Teslát, a Volvót és a Scaniát fogja ellátni. Mindebből látszik, mekkora butaságot beszélnek és mekkora károkat okozhatnak azok az európai politikusok, akik a kínai és az európai gazdaság szétválasztásának szükségességéről beszélnek” – fogalmazott Szijjártó, aki hatalmas lehetőséget lát a kelet-nyugati együttműködésben.

Nem a Kínával való együttműködés a veszélyes, hanem annak a hiánya. (…) Soha nem fogjuk elfogadni azt, hogy valaki kívülről akarja nekünk megmondani, ide milyen beruházás jöhet, vagy milyen nem

– tette hozzá a miniszter.

Szijjártó arra is emlékeztetett, hogy az Európai Unió politikai döntései nyomán 2035-től kizárólag elektromos autók kerülhetnek forgalomba a kontinensen azzal az indokkal, hogy csakis így lehetséges a zöld átállás. Hozzátette, a szóban forgó beruházásának eredményeként 450 új munkahely jön létre Jászfényszarun.

Mérgező gyárak Magyarországon

Mérgezések, ismeretlen gázok, áramütés, kigyulladt gyártósor – többek között ilyen balesetek történtek az elmúlt években a komáromi és az iváncsai akkumulátorgyárakban. Az esetekről korábban az RTL Híradója is részletesen beszámolt:


Szeptember végén nagy port kavart egy kormányrendelet, amely szerint megúszhatják a hatósági szankciókat a környezetszennyező cégek, ha aláírnak egy szerződést, amelyben vállalják, hogy a jövőben jogkövető magatartást tanúsítanak. A mérgező cégeknek kibúvót jelentő rendelettel a Híradó is foglalkozott:


Nyitókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a Gazdasági konferencián Szolnokon, a Városháza Hubay Ferenc dísztermében 2023. november 17-én. Fotó: Mészáros János /- MTI

#Gazdaság#szijjáró péter#kínai gyár#Jászfényszaru#beruházás#állami támogatás

Címlapról ajánljuk