Gazdaság

Rejtélyes magyar cég venne meg egy spanyol vonatgyártót

rtl.hurtl.hu

2023. november 16. 15:49

Egy ismeretlen magyar cégcsoport előzetes nyilvános ajánlatot tett a Talgo nevű vonatgyártó cég összes részvényének megvásárlására. A magyar csoport kilétét nem akarják elárulni, sajtóértesülések szerint ugyanakkor egyedül a Hernádi Zsolt Mol-vezérhez köthető Magyar Vagon-csoport neve merülhet fel az ügyletnél. 

Egy rejtélyes, meg nem nevezett magyar üzleti csoport környékezte meg a spanyol Talgo vonatgyártó vállalatot, és előzetes nyilvános ajánlatot tett a cég összes részvényének megvásárlására – értesült a Reuters.

A magyar csoport részvényenként 5 eurót ajánlott – közölte a Talgo a tőzsdefelügyelethez benyújtott jelentésében. Ez 28 százalékos prémiumot jelent a szerdai záróértékhez képest, így a vállalat részvényeinek piaci értéke elérte a 495 millió eurót.

Gonzalo Urquijo, a Talgo vezérigazgatója bejelentésében azt közölte: tudomása szerint „a befektető részéről nincs döntés az esetleges nyilvános vételi ajánlattal kapcsolatban, és az sem biztos, hogy folytatja a műveletet”. A vállalat szóvivője azt mondta, hogy

nem fogják megnevezni a potenciális vevőt.

A Talgo részvényei szerdán 15,8 százalékkal 4,53 euróra emelkedtek, miután egy órás felfüggesztés után újraindulhatott a vállalat részvényeinek kereskedése.

A Világgazdaság arról ír, hogy a madridi tőzsdén jegyzett cég már régóta szeretne betörni a nemzetközi piacokra, ám eddig nem sikerült jelentős sikereket elérniük szokatlan járműveikkel.

Mostanáig csak a szaúd-arábiai nagy sebességű vasútvonalra sikerült jelentős mennyiséget, 36 szerelvényt eladniuk.

A Talgo vonatok különlegessége a teljesen zárt, csak műhelyben megbontható szerelvény, melyet egytengelyes forgóvázak kapcsolnak össze. A szokatlan kialakítás miatt a szerelvény könnyebb és stabilabb, így rosszabb minőségű pályán is stabilan fut, akár nagyobb sebességgel is, mint a hagyományos vonatok, mindezt jobb utaskomfort mellett.

A 444.hu szerint lévén több százmilliárdos üzletről van szó, jelentősen leszűkíthető a potenciális vevők köre. Mint írják, arra kérdésre, hogy milyen vasúti kötődésű magyar üzleti csoport lehet képes egy ekkora ügyletre, vasútszakmai körökben egyetlen választ hallani: a Magyar Vagon-csoportot.

A Magyar Vagon Invest Zrt.-t 2020-ban alapították, és 2022 júniusáig, honvédelmi miniszteri kinevezéséig Szalay-Bobrovniczky Kristóf volt az egyedüli részvényese, ezután a Hernádi Zsolthoz köthető Solva II. Magántőkealap tulajdonába került. Mint írja a lap, a gazdasági közéletben a Solva II-t, és így az egész 

Magyar Vagon-csoportot Hernádi Zsolt Mol-vezérhez és üzleti köréhez kötik.

Nyitókép: Raj K Raj / Hindustan Times via Getty Images

#Gazdaság#talgo#vállalat#vonatgyártó#vételi ajánlat#ismeretlen#magyar#cégcsoport

Címlapról ajánljuk