Gazdaság

Kétnapos sztrájkot lengettek be a Volán buszsofőrei

rtl.hurtl.hu

2023. november 13. 16:37

Nem kizárt, hogy a buszsofőrök szövetségre lépnek a szintén bérfejlesztésért harcoló mozdonyvezetőkkel.

„Kétnapos sztrájkot jelentünk be, ha nem áll elő szerdán elfogadható, konkrét ajánlattal a munkáltató” – mondta a Mércének Dobi István a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) elnöke a november 15-re meghirdetett Csoportszintű Érdekegyeztető Tanács (CSÉT) ülésével kapcsolatban.

A szakszervezet a bértárgyalások megkezdését sürgeti, ahol 25 százalékos keresetfejlesztést fognak kérni.

„Ha szerdán azt mondja a munkáltató, hogy még nem tud semmit mondani, mert a tulajdonos, a minisztérium, a kormány nem döntött, akkor egyértelmű, hogy ez egy komolytalan bértárgyalás kezdete” – mondta Dobi, majd hozzátette, „egy ilyen komolytalan kezdetnél, amikor a munkáltató nem áll elő korrekt ajánlattal, akkor csak az lehet a válasz, hogy mi elkezdjük a bérharcunkat”.

A SZAKSZ elnöke szerint a kétnapos munkabeszüntetésre még az adventi időszak előtt sor kerülhet. A lapnak azt is elmondta, a bértárgyalásoknál igyekeznek együttműködni a hasonló mértékű, 18 százalékos béremelés mellett a béren kívüli juttatások emelését is követelő Mozdonyvezetők Szakszervezetével:

Nincs kizárva, hogy az autóbuszvezetők és a mozdonyvezetők akciószövetségre lépnének, erről még nem tárgyaltunk. A 15-én bejelentett munkáltatói ajánlat fogja felgyorsítani az eseményeket.


Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

#Gazdaság#volán#sztrájk#bértárgyalás#dobi istván#szakszervezet#szaksz

Címlapról ajánljuk