Gazdaság

Már idén jöhet a december 24-ei boltzár

rtl.hurtl.hu

2023. november 13. 9:33

Zárva tarthatnak december 24-én az üzletek, a Lidl után a többi nagy kereskedelmi lánca sem zárkózik el az ötlettől. 

Már idén karácsonykor zárva lehetnek a boltok december 24-én – mondta el a Blikknek Bubenkó Csaba, a december 24-i boltzárat kezdeményező szakszervezet vezetője. Erről azután beszélt, hogy Lidl Magyarország bejelentette, hogy szenteste napján mind a 200 áruházát zárva tartja, vagyis munkavállalóinak december 24-én szabadnapot biztosít.

Bubenkó Csaba a Blikknek elmondta:

Úgy tudom, a nagyobb kereskedelmi láncok nem zárkóznak el, de szeretnének valami garanciát arra, hogy egységesen nem nyitnak majd ki az üzletek.

Az Egyenlő.hu szakszervezet vezetője a lapnak kijelentette, hogy december 24-én gyakorlatilag csak presztizsből voltak eddig is nyitva a boltok, mert „üzletpolitikai szempontból nem engedhetik meg, hogy ha a konkurencia kinyit, ők zárva legyenek”. Bubenkó elmondása szerint „ez a nap inkább ráfizetéses, mint nyereséges”, hozzátéve, hogy „akkor meg mi értelme van”.

A szakszervezet Nagy Mártonnak írt levelet az ügyel kapcsolatban, és a gazdaságfejlesztési miniszter azt javasolta, hogy terjesszék be a felvetést a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma elé. Bubenkó közölte, hogy a december 24-ei boltzárhoz még törvényt sem kell módosítani, hiszen „az üzletek most is akkor nyitnak ki, amikor akarnak”, és „semmi nem akadályozza őket” abban, aznap pihenőnapot adjanak a dolgozóiknak.

Nyitókép:Vásárlók advent negyedik vasárnapján, aranyvasárnap a budapesti WestEnd City Center bevásárlóközpontban 2018. december 23-án. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

#Gazdaság#december 24.#boltzár#bolt#üzlet#zárva tartás#nyitva tartás

Címlapról ajánljuk