Gazdaság

Pénzhiány: ezekben a megyékben alig költenek már a boltokban

rtl.hurtl.hu

2023. november 3. 6:57

Volt olyan megye, ahol az év első félévében többet költöttek a boltokban, mint egy évvel korábban, viszont ezért az értékért több mint 20 százalékkal kevesebb terméket vásároltak. 

2023 első félévében úgy tudott nőni a kiskereskedelmi üzlethálózatok folyó áron számított forgalma, hogy közben az értékesített forgalom volumene, tehát a különböző termékek eladott mennyisége brutálisan bezuhant, írta meg a Pénzcentrum.

A lap egészen sokkoló összefüggéseket mutat be: volt olyan megye, ahol már az idei év első felében többet költöttek a boltokban, mint 2022 első félévében, viszont ezért az értékért több mint 20 százalékkal kevesebb terméket vásároltak. 

A kiskereskedelmi üzlethálózatok folyó áron számított forgalma 7 974 milliárd forintot tett ki 2023 I. félévében a KSH szerint, ebben nincsen benne a csomagküldő és internetes kiskereskedelmet magában foglaló 733 milliárd forint értékű forgalom. Az eladások értéke 12 százalékkal meghaladta a 2022. január-júniusi számokat, ez azonban az áremelkedések számlájára írható:

a forgalom volumene a kiigazítás nélküli adatok alapján 10,4 százalékkal elmaradt a 2022. I. félévitől. 

  • A volumen nem mindenhol esett vissza ugyanolyan mértékben. A rekorder Győr-Moson-Sopron megyében például óriási mértékű, majd 20 százalékos volt a visszaesés, de Somogyban is 13,6, míg Csongrád-Csanádban is 12,7 százalékos. A volumenindex változása legkevésbé Budapestet érintette, de azért itt is egy majd 8 százalékos esésről lehet beszámolni. 
  • Budapesten jut a legnagyobb kiskereskedelmi forgalom egy főre. Az idei első félévben ez több mint 1 millió forint volt, ami napi 5 732 forintot jelentett. 
  • A lista túloldalán, Nógrádban csupán 611 forint ez az összeg, ami napi átlag 3 376 forintot jelent. Magyarország leggazdagabb és legszegényebb térsége között nem kevesebb, mint 70 százalékos a különbség.
  • Az egy főre jutó forgalom az első félévben 830 700 forint volt, ennél csupán hat megyében volt nagyobb az összeg, 14-ben pedig alacsonyabb. Ahogy láttuk, a legnagyobb, az országos átlagot 25 százalékkal meghaladó lakosságarányos forgalom Budapesten alakult ki, amelyet Győr-Moson-Sopron és Pest megye követett az országos átlagnál 9,5, illetve 8,5 százalékkal magasabb értékkel. Ezzel szemben Nógrád után az egy főre jutó forgalom Borsod-Abaúj Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt a legkisebb. Ezek még az átlagos értéktől is mintegy 20-26 százalékkal elmaradtak.

A lap hozzáteszi: a kiskereskedelmi volumencsökkenés nagyban egybevág azzal a ténnyel is, hogy a magyarok reálkeresete hosszú hónapok óta csökkenő pályán van. 

Desszert tejtermékek, például a túró rudi áfája is csökkenhet januártól a kormány jövő évi adócsomagja alapján, amelyet múlt héten nyújtottak be az Országgyűlésnek. Erről többet is megtudhat itt:


Nyitókép: Vajda János / MTI

#Gazdaság#vásárlás#infláció#pénzromlás#szegénység

Címlapról ajánljuk