Gazdaság

Dollármilliárdokat bukik a Boeing az új elnöki gépeken

rtl.hurtl.hu

2023. október 25. 17:25

A cég vezérigazgatója szerint nem lett volna szabad fix áron szerződni.

Alaposan megszaladtak az amerikai elnöknek szánt új repülőgépekkel kapcsolatos kiadások, ami tovább növeli a gyártó Boeing egyébként is tekintélyes veszteségét – írja a CNN.

A vállalat szerdán újabb 482 millió dolláros költségnövekedésről számolt be a Boeing 747-esekből kialakított elnöki különgépeket illetően, így már egymilliárd dollárnál is többet buknak gépenként az üzleten. Dave Calhoun, a Boeing vezérigazgatója tavaly elismerte: nem lett volna szabad 3,9 milliárd dollárért szerződniük a gépek szállítására. Azóta megugrottak a beszállítói költségek, miközben a teljesítés határideje folyamatosan tolódik.

Az efféle költségnövekedést általában az amerikai adófizetők állják, a Boeinget ugyanakkor Donald Trump korábbi alelnök azzal fenyegette, hogy felbontja az új gépek szállításáról szóló szerződést, ha a cég nem hajlandó fix áron szerződni.

2019 eleje óta – két negyedévet leszámítva – a Boeing folyamatosan veszteséges. A teljes veszteség már 25,5 milliárd dollárra rúg azóta, hogy húsz hónapig a földön vesztegeltek a 737 Max utasszállító gépek, miután két balesetben 346-an vesztették életüket.

Nyitókép (illusztráció): REUTERS/Evelyn Hockstein

#Gazdaság#boeing#air force one#repülőgép#amerikai egyesült államok

Címlapról ajánljuk