Gazdaság

Románia hivatalosan is lehagyta Magyarországot

rtl.hurtl.hu

2023. október 12. 15:22

Románia beelőzte Magyarországot az egyik legfontosabb gazdasági mutató, az egy főre jutó GDP tekintetében (vásárlóerő-paritáson számolva). A 2022-es, felülvizsgált adatok szerint a a román gazdaság az elmúlt tíz évben 2,5-szer gyorsabban növekedett, mint a magyar.

Románia hivatalosan is leelőzte Magyarországot a gazdasági fejlettségi mutatóban: amíg Magyarországon az egy főre jutó GDP (vásárlóerő-paritáson számolva) az EU átlagának 76,6 százaléka volt, addig Romániában ez az arány 76,7 százalék – szúrta ki a Portfolio az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat friss adatai alapján.

Mint írják, az Eurostat október 11-én kiadta a felülvizsgált egy főre jutó GDP-statisztikát, amely megerősíti a már márciusban közölt, előzetes adatokon nyugvó fő megállapítást: 

Románia megelőzte Magyarországot a gazdasági fejlettségi mutató alapján.

A lap szerint erre az a magyarázat, hogy az elmúlt kilenc évben Magyarország is felzárkózott az uniós fejlettségi átlaghoz, ám Románia még ennél is jóval nagyobb ütemben közeledett hozzá. Románia 2013-ban még 54,6 százalékon állt, 2022-re azonban a felülvizsgált adatok szerint már lassan a 77 százalékot súrolja, vagyis 22,1 százalékpontos javulást tudott elérni, 

ami 2,5-szerese a magyar ütemnek.

A gazdasági portál szerint tíz év alatt a magyar gazdaság tudta felmutatni a 11. leggyorsabb konvergenciát az uniós átlaghoz, viszont előtte jellemzően szinte kivétel nélkül régiós versenytársak vannak. Ez azt jelenti, hogy

a magyar gazdasági közeledik az EU-s fejlettségi átlaghoz, azonban a relatív teljesítménye a régiós országokhoz képest romlik.

Az egy főre jutó GDP (vásárlóerő-paritáson számolva) tekintetében Magyarország mögött már csak 5 tagállam kullog: Lettország, Horvátország, Szlovákia, Görögország és Bulgária. A lap megjegyzi: a felzárkózási tempó üteme alapján az sem zárható ki, hogy idővel a lettek és a horvátok is megelőzik a magyar gazdaságot.

Nyitókép: Getty Images

#Gazdaság#magyarország#románia#gdp#eurostat

Címlapról ajánljuk