Gazdaság

A Lego mégsem áll át az újrahasznosított műanyagokra

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 25. 12:13

A játékgyártó óriáscég megpróbált átállni az újrahasznosított PET-palackokra a kockagyártásban, de kiderült, azzal egyáltalán nem csökken a klímaváltozást okozó karbon kibocsátás.

Mégsem áll át az újrahasznosított műanyag PET-palackok használatára a Lego dán játékgyártó cég a műanyag kockák gyártásában, mert azzal több üvegházhatású gáz bocsátanak ki, mint a mostani módszerrel. Erről a Financial Times számolt be elsőként.

A Lego jelenleg ABS-t (Akrilnitril-butadién-sztirol) használt a legokockák gyártására, amihez kőolajra van szükség. Az évente több milliárd darab műanyag játékkockát gyártó cég 2021-ben kezdte el vizsgálni annak lehetőségét, hogy a kockákat újrahasznosított palackok felhasználásával készítik el. Azonban ez csak olyan gyártási folyamatokkal lehetséges, aminek összességében nagyobb a karbonlábnyoma, mint a mostani megoldásnak.

„Csalódás volt” – jelentette ki ezzel kapcsolatban a cég fenntarthatósági osztályának vezetője, Tim Brooks, aki szerint a PET-palackok használata „olyan volt, mintha fából csinálnák kerékpárt acél helyett”.

A Lego vezetője, Niels Christiansen a Financial Times-nak nyilatkozva elmondta, hogy több száz anyagot teszteltek, de nem találtak olyat, ami helyettesíteni tudja a jelenleg használt ABS-t, és megoldaná a fenntarthatósági problémákat. A cég szóvivője pedig a BBC-nek elmondta, hogy a Lego több mint egymilliárd dollárt költ erre a projektre.

Nyitókép: Lego termékeket tart a kezében egy munkás a Lego Csoport új nyíregyházi gyárában 2014. március 25-én, az új létesítmény átadásának napján. Fotó: MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

 

#Gazdaság#lego#műanyag#újrahasznosítás#abs#pet#palack#klímaváltozás

Címlapról ajánljuk