Gazdaság

Nagyon drága lehet jövőre Angliába utazni

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 20. 18:35

Hamarosan megszűnik a vízummentesség, így a magyaroknak is fizetniük kell valamekkora összeget. Ha a mostani díjak maradnak érvényben, csak a vízum 50 ezer forint lenne.

A brit kormány korábbi ígérete szerint 2024 végéig megszűnik a vízummentes beutazási lehetőség, azaz a belépéskor még az európai uniós országok polgárainak is kell majd fizetniük valamekkora összeget. Korábban a helyi hatóságok azt állították, hogy ennek mértéke néhány euró lesz, azonban jelenleg száz fontot is meghaladó díjak vannak érvényben – írta az Economx az Euronews-ra hivatkozva.

Októberben tovább emelik a vízum árát, a hat hónapnál rövidebb időre szóló látogatói vízum ára például 18 euróval 133 euróra, azaz mintegy 50 ezer forintra nő. Ez a magyarokat még nem érinti, de kérdés, hogy a jövőre megszűnő mentesség után ez a kategória vonatkozik majd az uniós tagállamokból látogatókra is, vagy addig létrehoznak egy külön díjazást. 

Az egészségügyi bevándorlási illeték – az Egyesült Királyság államilag finanszírozott Nemzeti Egészségügyi Szolgálata számára fizetett díj – várhatóan szintén emelkedni fog. A belügyminisztérium szerint azonban ezt a változást csak később, ősszel vezetik be.

Nyitókép: Neil Hall/MTI/EPA

#Gazdaság#egyesült királyság#vízum#utazás#európai unió#brexit

Címlapról ajánljuk