Gazdaság

Elértéktelenedtek a fizetések, azonnali béremelés kell a szakszervezetek szerint

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 19. 7:27

A bértárgyalás már nem arról szól, a munkáltatók hogyan őrizzék meg, illetve javítsák a versenyképességüket a bérezés terén, hanem inkább szociális kérdés.

„A Vasas Szakszervezeti Szövetség területén számos idei bérmegállapodásunkat úgy zártuk le, hogy július táján megnézzük, mennyire voltak elégségesek a korábbi bérfejlesztések. Ennek megfelelően folyamatosan tárgyalunk évközi kompenzációkról” – mondta a 24.hu megkeresésére a szakszervezet alelnöke. László Zoltán hozzátette, van ahol már le is zárták a tárgyalásokat, és sikerült kiegészítő bérfejlesztésről megállapodni.

A béremelés mozgatórugója máskor általában az, hogy a cégek megtartsák, motiválják a munkaerőt, és jobbára költségként tekintenek a bérre. A csak lassan mérséklődő infláció és a bérek vásárlóértékének csökkenése viszont most olyan helyzetbe hozta a munkavállalók jelentős részét, hogy 

a bértárgyalás nem arról szól, a munkáltatók hogyan őrizzék meg, illetve javítsák a versenyképességüket a bérezés terén, hanem inkább szociális kérdés.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a reálkeresetek 2022 szeptembere óta mínuszban voltak az infláció miatt, leginkább 2023 februárjában, amikor a nettó reálkereset –19,6 százalékon állt 2022 szeptemberéhez képest.

A munkáltatók érzik, hogy tenniük kell valamit, mert kiürült dolgozóik pénztárcája, ami akár a munkavégzést is veszélyeztető kihívásokat okozhat. Ilyen lehet például, hogy aki tömegközlekedéssel nem, csak autóval tud bejutni a munkahelyére, az nem képes kifizetni az üzemanyagköltséget, így ellehetetlenülhet a bejárása – a szakszervezethez már érkeztek ilyen panaszok.

László Zoltán szerint a kormánynak akár adó-, akár járulékkedvezmény formájában, de segítséget kell adni a minimálbér-emeléshez.

Az infláció miatt egyre nehezebb egy átlagos magyar családnak a bevásárlás, sok szükség van a mentett élelmiszerekre:

Nyitókép: Balogh Zoltán / MTI

#Gazdaság#lászló zoltán#szakszervezet#béremelés

Címlapról ajánljuk