Gazdaság

Forbes: a Mészáros csoport a leggazdagabb családi cég Magyarországon

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 30. 8:20

Mészáros Lőrinc cégbirodalma két év után ismét a leggazdagabb családi vállalkozás lett Magyarországon a Forbes listáján. 

Két év után újra Mészáros Csoport lett a leggazdagabb családi cég Magyarországon – derül ki Forbes kilencedik alkalommal összeállított toplistájából.

A lap szerint az idei lista egészét sem a Pesty László által szállóigévé vált Lölő-jelenség dominálja: szinte mindegyik szereplő önerőből, évtizedek alatt, a mindenkori hatalomtól függetlenül építette fel családi cégbirodalmát. A Forbes listájának első három helyezettje:

  • A lista első helyére ismét a Mészáros család cégcsoportja került, aminek becsült értéke mintegy 526,1 milliárd forint. Tavaly még az MPF Holding után végzett – 355,7 milliárd forintos becsült értékkel –, a gyarapodás jelentős része a lap szerint az Opus Nyrt.-nek köszönhető.
  • Az MPF Holding idén a dobogó második helyére csúszott, a Felcsuti család vállalkozásának becsült értéke 408,3 milliárd forint. Felcsuti Zsolt újdonsült dollármilliárdos a magyarok között, vagyonát az MPF Holdinggal alapozta meg, a vállalatcsoport az utóbbi években gyors ütemben gyarapodott.
  • A harmadik helyezett a Forbes listáján a Bonafarm csoport, a Csányi család cégbirodalma 320,4 milliárd forint.

Augusztusban több mint 110 millió forintos bírságot szabott ki a Mészáros Lőrinchez köthető Magyar Bankholdingra és annak több leányvállalatára a Magyar Nemzeti Bank. Egyebek közt kockázatkezelési hiányosságokat találtak. Megbírságolták a bankhoz tartozó Euroleasing Zrt-t is, amely megvette a luxusjachtot, amelyen Mészáros Lőrinc és családja nyaralt. Gulyás Gergely miniszter az RTL Híradónak azt mondta: „kisebb hajót, nagyobb szerénységet vár”:


Nyitókép: Koszticsák Szilárd / MTI

#Gazdaság#Mészáros csoport#MPF Holding#Bonafarm csoport#leggazdagabb#családi cég

Címlapról ajánljuk