Gazdaság

Tovább nőtt az Ausztriában dolgozó magyarok száma, itt az új statisztika

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. augusztus 25. 11:14

Az osztrák társadalombiztosító nyilvánosságra hozta, hogy hány magyar dolgozott júliusban Ausztriában: a szám már júniusban is meghökkentően magas volt, de egy hónap alatt még tovább nőtt.

Mint arról nemrég az rtl.hu is beszámolt a vg.hu híre alapján, a hivatalos adatok szerint több mint 120 ezer magyar dolgozik Ausztriában.

Az osztrák társadalombiztosító honlapján közölt adatok szerint Magyarország adja a legtöbb bevándorló dolgozót Ausztriának: júniusban 124 718 magyar dolgozott a szomszédos országban.

A vg.hu azt írja, hogy a friss, júliusra vonatkozó statisztika szerint egy hónap alatt csaknem kétezerrel nőtt ez a szám:

az év hetedik hónapjában 126 656 magyar állampolgár volt bejelentve mint munkavállaló.

Ausztriában több mint egymillió külföldi munkavállaló dolgozik, a magyarok tehát több mint egytizedét teszik ki a bevándorlóknak, akik közt a magyarok száma nő a lginkább.

A magyar munkaerőt kifejezetten keresik Ausztriában, írja a vg.hu, a lap szerint az állásközvetítő cégek tömegesen vadásszák a különféle ausztriai állásokra a magyarokat.

Többen csak átmenetileg helyezkednek el Ausztriában, nyári vendéglátóipari vagy mezőgazdasági idénymunkát vállalva. Az RTL Híradó által korábban megkérdezett munkavállalók azt mondták, két-háromszoros fizetésért hagyták el Magyarországot:


Nyitókép: szüret az alsó-ausztriai Krems an der Donau közelében 2018. szeptember 10-én – Fotó: MTI/EPA/Florian Wieser

#Gazdaság#ausztria#magyarország#munkaerő#munkavállalók

Címlapról ajánljuk