Gazdaság

Felvásárlási láz jöhet a boltokban az árstop kivezetése miatt

rtl.hurtl.hu

2023. június 26. 11:49

Az élelmiszerárstop kivezetése felvásárlási lázhoz vezethet, mivel szinte biztos, hogy augusztus elsején megugranak az árak. A Lidl szerint az árstop eltörlése miatt elképzelhető, hogy emelkedni fog az érintett termékek iránti kereslet, a Spar viszont nem számít ellátási gondokra vagy készlethiányra. 

„Augusztus 1. után az eddig árstopos termékeket is be kell vonni a kötelezően akciózott áruk körébe. Ez annyit jelent, hogy a kiskereskedőknek 15 százalékkal a beszerzési ár alatt kell kínálniuk az árucikkeket. Ez elég széles játékteret ad nekik, hiszen beszállítótól függően több áron is megvehetik ugyanazt a terméket” – mondta el Tóth Levente, a Bank360 szakértője a Blikknek.

Mint arról a Híradó is beszámolt, augusztus elsejétől megszűnnek az árstopok az élelmiszereknél, mégpedig azért a kormány szerint, mert akkorra már jelentősen csökkenni fog az infláció. A boltokat viszont arra kötelezik, hogy növeljék a kötelező akciók mértékét, az addig árstopos termékeket pedig a beszerzési ár alatt kell árulniuk.


A lap riportja szerint nagyon valószínű, hogy jelentősen megugranak majd az árak – még ha nem is annyira, mintha nem lenne az akció – ám egyáltalán nem biztos, hogy a kereskedők olcsóbban adják majd a korábban megemelt árú termékeket.

Így valószínűleg újabb felvásárlási láz tör majd ki napokon belül.

A lap emlékeztet: nem olyan régen hasonló helyzet állt elő a koronavírus-járvány kezdetén, amikor az emberek először vécépapírt kezdték felhalmozni, majd az élesztőt és a lisztet, az EU-ban akkor nálunk pörgött fel leginkább a kiskereskedelem, 12,3 százalékkal. A Blikk rákérdezett két nagy üzletláncnál, hogy számítanak-e felvásárlási lázra.

Az árstop eltörlése miatt elképzelhető, hogy emelkedni fog az érintett termékek iránti kereslet, ugyanakkor vállalatunk folyamatosan azon dolgozik, hogy kiszolgálja a vásárlók igényeit

– közölte a Lidl.

A Spar az árstop eltörlésének bejelentése után a hatósági áras tejekre eddig elrendelt 2 literes vásárlási korlátozást 12 literre emelte. Azonban ellátási problémákra vagy készlethiányra most nem számítanak.

Nyitókép: Élelmiszerárstop - Tojás. MTI / Szigetváry Zsolt.

#Gazdaság#élelmiszerárstop#megszűnik#pánikvásárlás#Lidl#spar

Címlapról ajánljuk