Gazdaság

A magyarok utazási kedve csökkent, de a külföldiek szép számmal jönnek Magyarországra

rtl.hurtl.hu

2023. június 1. 13:01

A külföldi vendégek száma áprilisban 20 százalékkal nőtt, a belföldi vendégeké 3 százalékkel csökkent tavalyhoz képest.

2023 áprilisában a turisztikai szálláshelyeken 1,2 millió vendég 2,9 millió vendégéjszakát töltött el, írja az MTI a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján.

A vendégek száma 6,7, a vendégéjszakáké 1,2 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál a külföldi vendégforgalom bővülésének köszönhetően.  A belföldi vendégek száma 3,0, a vendégéjszakáké 6 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához képest. A vendégek száma 614 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 1,4 millió volt a turisztikai szálláshelyeken. 

A külföldi vendégek száma 20, a vendégéjszakáké 9,2 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest. A turisztikai szálláshelyekre érkezett 543 ezer vendég összesen 1,5 millió vendégéjszakát töltött el, amelyek közül 402 ezer vendéget és 1,1 millió vendégéjszakát a kereskedelmi szálláshelyeken regisztráltak. Utóbbiak 80 százalékát szállodákban töltötték, ahol a vendégéjszakák száma 7 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött külföldivendég-éjszakák számában 14 százalékos bővülés történt.

A kereskedelmi szálláshelyeken az összes bruttó árbevétel közel 45 milliárd forintot tett ki, ez folyó áron 34 százalékkal magasabb volt az előző év azonos időszakinál –- közölte a KSH.

Nyitókép: Turisták nézelődnek a 2019- ben felújított Walko-kilátón, a fonyódi magas parton. Fotó: Faludi Imre/MTVA/Bizományosi

#Gazdaság#turizmus#utazás#turisták#vendéglátás#idegenforgalom

Címlapról ajánljuk