Gazdaság

Nem kell már bemenni a bankba, házhoz jön az ügyintéző

Herman BernadettHerman Bernadett

2023. június 1. 13:31

Sorra zárnak be a bankfiókok, de ha valaki személyes ügyintézést akar, akkor már van helyettük kényelmesebb megoldás is. A bankoknak is jól jönnek a mozgó bankárok, hiszen sok új üzletet szereznek a pangó hitelpiacon. Nem csoda, hogy egyre több hitelintézetnél kérhető ez a szolgáltatás, és a bankok új kölcsöneik számottevő részét már így intézik.

Rohamosan terjed egy új szolgáltatás a hazai bankoknál. Azoknak az ügyfeleknek, akik valamilyen értékesebb szolgáltatást, például nagyobb összegű hitelt szeretnének igénybe venni, nem kell már bemenniük a bankfiókba, hanem mobilbankár segítségével is intézhetik az ügyeiket. A mobilbankár házhoz megy, akár a munkaidőn túl vagy hétvégén is, rugalmasan alkalmazkodik az ügyfél szabadidejéhez. Segít kitölteni a papírokat, beviszi a bankba, amit szükséges, tudja, melyik igazolást honnan kell beszerezni, és olyankor is fel lehet hívni kérdésekkel, amikor a fiók nincs nyitva.

Miután Magyarországon egyre több bankfiók zár be, és még mindig nem lehet online elintézni minden banki ügyet, érezhetően nagy az igény ezekre a szakemberekre. Különösen olyan településeken, ahol nincs bankfiók, illetve olyan ügyfelek körében, akik például nehezen mozognak, vagy egyszerűen nem érnek rá a fiókok nyitvatartási idejében ügyet intézni. Nekik nincs más teendőjük, mint a fiókban vagy a bank más elérhetőségén kérni a mobilbankár segítségét.

A házhoz járó ügyintéző sok új üzletet szerezhet most egy banknak, amikor a hitelpiac ennyire pang, és az ügyfelek leginkább támogatott kölcsönöket szeretnének felvenni, amelyekhez időnként 60-100 oldalnyi dokumentációt is ki kell töltenie egy családnak. 

A vállalkozók szintén leginkább csak a támogatott konstrukciókat keresik azok alacsony a kamata miatt, ezekhez viszont ugyancsak többféle igazolásra lehet szükség.

Van, ahol az új hitelek felét-harmadát a mobilbankár intézi

Az egyik első olyan hitelintézet, amelynél megjelent ez a lehetőség, az Unicredit Bank volt. A hitelintézet mobilbankár-hálózata a 2000-es évek elején jött létre. Nemcsak a lakossági ügyfeleknek, hanem kis- és középvállalkozások számára is értékesítenek hiteleket, számlaszolgáltatásokat. Tavaly náluk a mobilbankárokon keresztül nyitották meg az új számlák több mint tizedét. Az Unicredit hálózata országos lefedettségű, közel 50 mozgó bankkárral dolgoznak, és tervezik a létszám további bővítését.

Az OTP lakossági mobilbankárai alapvetően a lakáscélú hitelek igénylésénél segítenek tanácsadással és az ügylet lebonyolításában. Ezen felül számlaszolgáltatásokkal, személyi kölcsönökkel vagy éppen lakástakarék-konstrukcióval kapcsolatban is fordulhatnak hozzájuk. A lakosság mellett a mikro- és kisvállalkozói ügyfelek is kérhetik a mobilbankári szolgáltatást. A rendszer nagyon hatékony, jelenleg már minden második-harmadik új hitelszerződést a mobilbankárok intéznek a banknál.  

Egyre több nagybank kap rá a szolgáltatásra

Az Ersténél is folyamatosan keresik a mobilbankárokat, akik személyi kölcsönt, hitelkártyát, kapcsolódó biztosítási termékeket, folyószámlát, lakástakarék-pénztári konstrukciót, önkéntes nyugdíjpénztári tagságot. mikrovállalati számlát, babaváró és jelzáloghitelt is értékesítenek az ügyfeleknek. Főleg a személyi kölcsönöknél és a hitelkártyáknál hatékony ez az értékesítési csatorna, jelenleg mintegy 100 mobilbankár szolgálja ki országszerte a bank ügyfélkörét.

A K&H a tavalyi negyedik negyedévben indította el ezt a csatornát, amely országszerte elérhető az ügyfelek számára. Elsősorban azokon a településeken kérik az ügyfelek az utazó bankárok segítségét, ahol nincs ügyfélpont. A szakemberek házhoz mennek, és személyesen tájékoztatják az ügyfeleket a számlacsomagokról, az aktuális, új ügyfeleknek szóló ajánlatokról, az online elérhető termékekről és más szolgáltatásokról. Az információátadás mellett segítenek a helyszínen számlát nyitni vagy éppen beállítani a mobilbanki szolgáltatást, ha erre szükség van. 

Bár a mobilbankári szolgáltatás csak fél éve indult el a banknál, az üzletkötők hatékonyak, egyre nagyobb szeletet hasítanak ki az új értékesítésből, de bankfiókok aránya még nagyobb.

A szerző a Bank360.hu munkatársa.

Nyitókép: Wikimedia Commons

 

#Gazdaság#bank360#ma#bankok#bankolás#mobilbankár

Címlapról ajánljuk