Gazdaság

Eljárás indult az Aldi, a Tesco, a CBA és a Coop ellen is üdítők árazása miatt

rtl.hurtl.hu

2023. május 26. 13:33

A GVH szerint az érintettek így elkerülhették az árversenyt az olyan népszerű italmárkáknál, mint az Apenta, a Kubu vagy a Nestea. A versenyhivatal eljárást indított a lengyel Maspex-csoport leányvállalatával és számos hazai élelmiszeripari forgalmazó partnerével szemben.

Megalapozott gyanú szerint a lengyel Maspex-csoport magyarországi üdítőgyártó leányvállalata több viszonteladójával, többek közt az Aldival, a CBA-val, egyes COOP partnerekkel és a Tescóval együttműködésben jogellenesen rögzítette egyes termékeinek minimális fogyasztói árát – tudatta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az MTI-vel pénteken.

A külföldi cégcsoport hazai leányát már február óta vizsgálta a versenyhatóság, a cég pedig olyan itthon is ismert italmárkákat forgalmaz, mint az Olympos, a Kubu, az Apenta, a Topjoy és a Nestea.

A megállapodás résztvevői mesterségesen magas árszintet alakítottak ki, így kiiktathatták a versenyt.

Valószínűleg előírhatta a cég a partnereinek a minimum árat a vendéglátásban, illetve a nagykereskedelmi forgalmazás során. A GVH tájékoztatása szerint az elmúlt napokban országszerte tartottak razziákat az üdítőgyártó telephelyén, sőt a felsorolt ismert üzletláncoknál is, a gyanú szerint a cég a kereskedelmi szektorban is rögzített árakat.

A GVH május 23-án újabb eljárást indított a Maspex Olympos Üdítőital Gyártó Kft.-vel és számos élelmiszeripari forgalmazó partnerével szemben, ám hozzátették: az eljárás megindítása nem jelenti azt automatikusan, hogy a vállalkozások a jogsértést elkövették.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Gazdaság#gazdasági versenyhivatal#lengyel#üdítő#gyártó#eljárás#aldi#cba#coop

Címlapról ajánljuk