Gazdaság

Félmilliárd forintnyi bírságot szabtak ki a boltokra, leginkább az árstop miatt csapnak le

rtl.hurtl.hu

2023. április 14. 12:25

Az ellenőrzések mintegy 12-16 százalékában találtak valamilyen kihágást. Az Igazságügyi Minisztérium szerint jellemzően olyan üzleteket bírságoltak meg, ahol az emberek leggyakrabban szerzik be az árstoppos termékeket.

A fogyasztóvédelmi hatóság csak idén 2400 alkalommal tartott ellenőrzést, és több száz millió forintnak megfelelő bírsággal sújtotta a szabályszegő üzleteket – írja a Portfolio.hu az Igazságügyi Minisztériumtól kapott adatok alapján.

2023-ban a boltoknak összesen 563,65 millió forint bírságot kellett befizetniük, üzletenként átlagosan 1,5-2 millió forint volt a büntetési tétel.

A lap számításai szerint ez jóformán 300-400 darab szabálysértést tett ki, így az ellenőrzések 12-16 százalékában találtak valamilyen kihágást. A tárca szerint jellemzően olyan boltokat bírságoltak meg, ahol az emberek leggyakrabban szerzik be az árstoppos termékeket. A lapnak elárulták azt is, melyek voltak a leggyakoribb szabálytalanságok:

  • a készletezési és forgalmazási kötelezettségek megszegése,
  • a hatósági árképzés megsértése,
  • a hatósági áras termékekkel kapcsolatos nem megfelelő vagy hiányos tájékoztatás,
  • árfeltüntetési hiányosságok,
  • illetve a megtévesztő tájékoztatás.

Az Orbán-kormány rendszeresen hangoztatja, hogy az elszabaduló inflációért részben a boltok felelősek, miután állításaik szerint nagyobb mértékben emelték áraikat, mint azt a beszerzési költségeik indokolnák.

Mint arról az rtl.hu is beszámolt, a Gazdasági Versenyhivatal a kormányzattal közösen egy online árfigyelő rendszert hoz létre, amely szerintük hozzájárul a piaci verseny fokozásához, és megakadályozza a boltok túlárazását. Az Európa-rekorder infláció közben egyre keményebben sújtja a lakosságot: márciusban 25,2 százalékos volt az éves infláció, miközben az élelmiszerek ára 42,6 százalékkal drágult az előző év azonos időszakához képest.

Nyitókép: Szigetváry Zsolt / MTI

#Gazdaság#fogyasztóvédelmi bírság#üzletek#boltok#árstop#szabálytalanság

Címlapról ajánljuk