Gazdaság

Az árstop bevezetése óta több mint egymilliárd forint bírságot szabtak ki a boltokra

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. május 19. 13:53

A bírságolás azt üzeni az árstop megkerülésével próbálkozó boltoknak, hogy nem érdemes trükközni, mondta Szentkirályi Alexandra, majd bejelentette, hogy július elsejétől jön az online árfigyelő rendszer is.

Az árstop bevezetése óta folyamatosak a fogyasztóvédelmi ellenőrzések, ennek keretében több mint 1 milliárd forint bírságot szabtak ki a hatóságok, közölte Szentkirályi Alexandra, pénteki, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.

Ez a szám azt üzeni a boltoknak, hogy nem érdemes trükközni

– fogalmazott a kormányszóvivő az MTI tudósítása szerint.

Az árstop bevezetése óta két kiemelt ellenőrzést tartottak a fogyasztóvédők. Az elsőnél 468 vizsgálatot folytattak le, a kiszabott bírság összege lassan eléri a 350 millió forintot, ami még nem jelenti a végleges számot, mert további 70 eljárás folyamatban van.

Az árstop második kiemelt ellenőrzése május 8. és 14. között zajlott. Ennek során 519 ellenőrzést végeztek, és már most megállapítható, hogy 110 esetben előfordult jogsértés, ebből 61 olyan üzlet volt, amely az első után a második razziában is fennakadt a rostán, további 176 ügynél folyamatban van a tényállás megállapítása, ezekben az esetekben is lehet jogsértés.

Kupecki Nóra, az Igazságügyi Minisztérium (IM) fogyasztóvédelemi helyettes államtitkára elmondta, hogy az árstop bevezetése óta összesen 7218 fogyasztóvédelmi ellenőrzést végeztek, ebből 1042 esetben bírságot kiszabó határozat született. A bírság összege 1 milliárd 15 millió forint eddig.

A kormányszóvivő elmondta, hogy az árstop szabályait ismételten megsértők akár boltbezárásra is számíthatnak.

A hatósági ellenőrzések folytatódnak, a kormány nem hagyja, hogy a boltok nyerészkedjenek a családokon

– jelentette ki a Szentkirályi Alexandra.

Június elsején életbe lépnek a kötelező akciózásra vonatkozó szabályok is, húsz meghatározott termékkör esetén kell egy-egy terméket a boltoknak az előtte lévő 30 nap legalacsonyabb árához képest 10 százalékkal olcsóbban adni.

A családok boltonként legalább húsz akciós termékkel meg tudják tölteni a kosarukat

– mondta a kormányszóvivő.

Szentkirályi Alexandra jelezte, hogy július elsejétől a tervek szerint életbe lép az online árfigyelő rendszer is, ami erősebb versenyhez, alacsonyabb árakhoz, nyomottabb inflációhoz fog vezetni.

Nyitókép: Szentkirályi Alexandra és Kupecki Nóra a kiemelt árstop-ellenőrzésekről tartott sajtótájékoztatón az Igazságügyi Minisztériumban, 2023. május 19-én – Fotó: Kovács Tamás / MTI

 

#Gazdaság#árstop#fogyasztóvédelmi bírság#Szentkirályi Alexandra

Címlapról ajánljuk