Gazdaság

Drámai zuhanás a boltokban: vad spórolásba kezdett a magyar lakosság

rtl.hurtl.hu

2023. április 6. 10:12

2023 februárjában a KSH friss adatai szerint több mint 10 százalékkal kevesebbet vásároltak a magyarok, mint egy éve, ami minden idők második legrosszabb mérési eredménye. És hiába spóroltak, még így is jóval több pénzt költöttek el, mint egy évvel korábban.

Idén februárban a magyarok 10,1 százalékkal vásároltak kevesebbet, mint egy éve – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss beszámolójából, ami a valaha mért második legrosszabb kiskereskedelmi adatnak számít.

A hvg.hu cikkében megjegyzi, hogy legutóbb 2020 áprilisában, a koronavírus-járvány berobbanásakor zuhant ilyen mélyre a kiskereskedelmi forgalom, akkor volt 12,7 százalékos visszaesés – utóbbi is csak azért, mert rengeteg üzlet bezárásra kényszerült.

Az idei év első két hónapjában átlagosan 7,3 százalékkal vásároltak kevesebbet az üzletekben, mint a tavalyi év azonos időszakában. A legnagyobb mértékben a bútorboltok és műszaki cikkeket áruló helyek forgalma csúszott vissza, összesen 19-19 százalékkal.

2023 februárjában a tavalyihoz képest összesen 14 százalékkal több pénzt hagytunk a kasszáknál, de az elszabaduló infláció miatt ugyanannyi pénzért kevesebbet lehetett vásárolni.

A visszaesés egyik lehetséges oka a benzinárstop kivezetése, ami azzal járt, hogy a töltőállomásokon 14,5 százalékkal kevesebbet vásároltak az emberek, mint tavaly februárban. A KSH adatai szerint a élelmiszerboltokban 8,6 százalékos volt a visszaesés a tavalyi év azonos időszakához képest, de az olyan üzletekben, ahol ételt is lehet kapni – jobbára a hiper- és szupermarketekben –, mintegy 9,6 százalékkal zuhant be a forgalom.

A használt cikkeket áruló üzletekben, valamint a gyógyszertárakban és illatszerüzletekben viszont emelkedett a forgalom, hiszen előbbi volumene 7,6, utóbbié pedig 2,7 százalékkal nőtt.

Nyitókép: Róka László / MTVA / Bizományosi

#Gazdaság#kiskereskedelem#ksh#visszaesés#koronavírus-járvány#bolt#forgalom

Címlapról ajánljuk