Gazdaság

Brutálisan visszaesett a boltok forgalma tavaly

rtl.hurtl.hu

2024. február 6. 9:10

7,9 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom 2023-ban.

2023. decemberben a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint 1 naptárhatástól megtisztítva 0,2 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest – jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 1,3, az üzemanyag-kiskereskedelemben 3,8 százalékkal nőtt, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 3 százalékkal kisebb lett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. A szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene 1,4 százalékkal bővült az előző hónaphoz viszonyítva.

2023-ban a forgalom volumene a naptárhatástól megtisztított adatok szerint 7,9 százalékkal kisebb volt az előző évinél.

Az országos kiskereskedelmi forgalom 49 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 37 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 14 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

Az előző évhez képest 2023-ban a kiskereskedelmi forgalom volumene 7,9 százalékkal kisebb lett. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben volt legkisebb, 4,6 százalékos a forgalom visszaesése. A nem élelmiszer-kiskereskedelemben 6,4, míg az üzemanyagok esetében 19,5 százalékkal esett vissza az értékesítés volumene.

Borzalmas ipari teljesítmény

2023 decemberében az ipari termelés volumene 13,7, munkanaphatástól megtisztítva 8,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A jelentős eltérést a nyers adathoz képest az okozza, hogy ebben a hónapban kettővel kevesebb munkanap volt, mint 2022 decemberében – jelentette kedden első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal.

2023-ban az ipari termelés volumene 5,5 százalékkal kisebb volt, mint 2022-ben.

Nyitókép: Getty Images

#Gazdaság#kiskereskedelem#ksh#ipari termelés#visszaesés

Címlapról ajánljuk