Gazdaság

A kormány 2026-ra 15%-ra csökkentené a versengés nélküli közbeszerzések arányát

rtl.hurtl.hu

2023. április 1. 12:12

2021-ben még 40% volt ez az arány.

A kormány 2026-ra 15 százalékra csökkentené az egyetlen pályázós közbeszerzék arányát, az erről szóló kormányhatározat az Európai Bizottság felé vállalt határidő utolsó napján, március 31-én jelent meg, írja a hvg.hu.

Mint megjegyzik, 2021-ben még 40% volt azoknak a közbeszerzéseknek az aránya, ahol egyetlen pályázóról kellett „dönteni”. 

Ezt akarják 15%-ra levinni.  A portál szerint az Európai Unió által finanszírozott közbeszerzéseknél ezt máris megközelítették vagy elérték, a versengés hiánya inkább ott jellemző, ahol csak hazai forrást használnak.

A cselekvési terv szerint csökkenteni kell az ajánlattevők adminisztratív terheit, és lehetővé kell tenni, hogy a közbeszerzési eljárás dokumentumainak megtekintése névtelenül történjék. Csökkenteni kell továbbá az igazgatási szolgáltatási díj mértékét, az esetleges jogorvoslati eljárás költségeit és az ajánlattétel  költségét is. 

A mikro-, kis- és középvállalkozások számára ingyenesen elérhető közbeszerzési képzési rendszert indítanak. A felsorolt feladatok többségének Navracsics Tibor miniszter a felelőse, jegyzi meg a hvg.hu.

Nyitókép: Bodnár Boglárka / MTI

#Gazdaság#közbeszerzés#verseny#egyajánlatos

Címlapról ajánljuk