Gazdaság

Kiderült, melyik városban nyertek rengeteg közbeszerzést a „tenderkirály” cégek

rtl.hurtl.hu

2023. február 15. 12:40

A több száz bezsebelt megrendelésre is van magyarázat. 

Korábban a  444.hu mutatta be a Korrupciókutató Központ Budapest (CRCB)  294 106 közbeszerzés vizsgáló felmérésnének friss eredményeit.

Az egyik legizgalmasabb megállapításuknál nem árulták el a konkrét szereplőket. Eszerint van egy 2010 óta stabilan fideszes vezetésű önkormányzat, ahol három cég szinte mindig nyer. Az egyik cég 556 közbeszerzési pályázaton indult, amit a város írt ki, és mindegyiket megnyerte. Egy második cég 598 pályázatot nyert, és csak 7 alkalommal vesztett. A harmadik 297 pályázatot nyert, és kétszer vesztett.

Az Átlátszó egy közbeszerzési szakember segítségével derítette ki, melyik városról és mely cégekről lehet szó. A közbeszerzési szakértő gyűjtése alapján

az érintett város Győr, a cégek pedig a STRABAG Általános Építő Kft., a KIFÜ-KAR Zrt. és a VILL-KORR HUNGÁRIA Villamosipari Kft.

A szakértő szerint a „Company6”-ként megjelölt cég a KIFÜ-KAR Zrt. összesen 555 + 1 szerződéssel (a plusz 1 darab egy szerződésmódosítást takar). A Strabag a „Company4” szintén 556 szerződéssel, amit a KIFÜ-KAR Zrt.-vel együtt nyert. Ugyanakkor ők a győri önkormányzattal (és nem az Útkezelő Szervezettel) további 42 szerződést kötöttek 2011 óta, így összesen 598 db nyertes tenderük van. A „Company5” pedig nem más, mint a győri üzleti körökben jól ismert VILL-KORR Kft., amely 297 alkalommal lett befutó.

  • A STRABAG Általános Építő Kft. oszták tulajdonú cég.
  • A KIFÜ-KAR Zrt. többségi tulajdonosai a Belfry Holding GmbH és a Themis Magántőkealap. Előbbi Aczél Zoltánhoz köthető, aki a Strabag regionális lobbistája, apja, Aczél Tamás pedig a magyar Belfry-cégek vezetője volt. A Themis Magántőkealap a Szijjártó Péter külügyminisztert jachtoztató üzletember, Szíjj László érdekeltsége.
  • A VILL-KORR Kft-  a 2010-es, hódmezővásárhelyi közvilágítási tenderen – amely prototípusként szolgált az Elios meneteléséhez – alvállalkozóként segítette ki Tiborcz Istvánt, a miniszterelnök vejét.

A szakértő szerint nem arról van szó, hogy a cégek több száz közbeszerzésen indultak és ezeket meg is nyerték. Az első két cég esetében az ajánlatkérő Győr Megyei Jogú Város Útkezelő Szervezete volt, amely keretmegállapodást kötött egyetlen céggel. A keretmegállapodás nyertese pedig ezután mindent vitt, amit ennek a megbízásnak a részeként írtak ki a következő években. 

Ugyanez zajlott le a VILL-KORR esetében is. A közvilágításra kiírt felhívásra ebben az esetben is csak egy ajánlat jött. A 48 hónapos keretszerződésre gyorsított eljárást írtak ki, így csak 18 nap volt a rendelkezésre álló idő a jelentkezésre az alapértelmezett 30 nap helyett. 

Magyarország a legkorruptabb az európai uniós országok között, a Transpanrency International Korrupció Érzékelési Indexe szerint. Ez azt jelenti, hogy már Romániának és Bulgáriának is jobb a megítélése a szervezet igazgatója szerint. Elsősorban azért, mert ők a közéletben jobban üldözik a korrupciót. Az RTL Híradó riportját itt nézheti meg:


Nyitókép: Faludi Imre / MTVA / MTI

#Gazdaság#közbeszerzés#győr#korrupciókutató központ budapest

Címlapról ajánljuk