Gazdaság

Még három hónapot kapott a betétek kamatstopja

Bank360Bank360

2023. március 22. 20:49

Június végéig meghosszabbítja a betéti kamatstopot a kormány. A kamatmaximalizálás csak a nagy összegű lakossági betétekre és az intézményi befektetők pénzére vonatkozik.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium bejelentette, hogy meghosszabbítja a 2022. november 22-étől bevezetett betéti kamatmaximumot 2023. június 30-ig. Az intézkedést eredetileg március 31-ig szólt. 

A kormány tavalyi döntése nem általános, mindenkire egyformán érvényes betéti kamatstopot határozott meg. Csak egyes intézményi befektetők (nyugdíjpénztárak, lakástakarékpénztárak, biztosítók, befektetési alapok) és a legalább 20 millió forintot elhelyező lakossági ügyfelek látra szóló és legfeljebb egyéves futamidejű betétjeiknek a kamatát maximalizálta. Ezeknek az ügyfelek a bankok nem adhattak magasabb betéti kamatot a 3 hónapos Diszkont Kincstárjegy aukciós átlaghozamának mértékénél. Ez a kamatstop bevezetésekor 12,82 százalék volt, most viszont már 14,83 százalék – írja a Bank360.hu.

A kormány arra hivatkozva hozta meg az intézkedését és hosszabbítja meg azt még három hónappal, hogy 

a befektetők kihasználták a helyzetet, és olyan jövedelemre tettek szert, amely a jelenlegi helyzetben nem indokolt, ugyanis kockázatmentesen realizálták akár a 18 százalékos jegybanki irányadó kamatot.

A kormány most „az aránytalan gazdagodás további elkerülése” érdekében nem csupán a kamatstopot hosszabbítja meg, hanem „a gazdaság védelme érdekében ezzel egyidejűleg megtiltja a jegybanki diszkontkötvények korlátozás nélküli átruházását”. Az intézkedés az indoklás szerint „megakadályozza a méltánytalan jövedelemszerzést akár a betéti tendereken, akár a jegybank által újonnan bevezetett diszkontkötvényeken keresztül”.

A kamatstop tavalyi bevezetése után az MNB adatai szerint nem látszott nagy mozgás a betéti állományban. A lakossági kisbefektetők eleve nem kaptak olyan magas betéti kamatot, hogy az beleütközzön a kamatstopba, a vállalatok banki betétjeire pedig nem vonatkozik a kamatkorlátozás – emlékeztet a Bank360.hu.

Nyitókép: Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a szerdai délelőtti kormányülésen – Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

#Gazdaság#kamatstop#betét#kötvény#kamat

Címlapról ajánljuk