Gazdaság

Gondolt egyet a Pénzügyminisztérium, és elárulta, miért nyírták ki a katát

rtl.hurtl.hu

2023. március 16. 9:22

Miközben a svéd és finn NATO-csatlakozással kapcsolatos döntést fél éve halogatják, az adónemet gyakorlatilag egyik napról a másikra forgatták fel, több százezer ember megélhetését befolyásolva, és semmilyen adattal nem támasztották alá a változtatás szükségességét – eddig.

Tavaly nyáron rohamtempóban írta át a katatörvényt a kormány: szeptember óta csak azok választhatják az egyszerű, alacsony mértékű adózást, akik kizárólag magánszemélyeknek számláznak – kivéve a taxisokat.

A katázókat adócsalással is megvádolták, mondván, sokan bejelentett munkaviszony helyett élnek a lehetőséggel. A módosítás több százezer embert érintett, tiltakozások is voltak, de ezek később elhaltak, az érintettek pedig más adónemekre tértek át.

A nyilvánosság azóta próbálta megtudni, hogy milyen számok, adatok alapján hozták meg a döntést. A Telex például július 14-én fordult a Pénzügyminisztériumhoz közérdekű adatigényléssel, arról érdeklődve, hogy készült-e hatásvizsgálat, és kérték a döntéselőkészítés eredményeként született beszámolót is.

242 nappal az adatigénylés benyújtása után magát a portált is váratlanul érte, hogy a Pénzügyminisztérium elküldte a döntés-előkészítéssel összefüggő dokumentumot, ami valójában egy hatoldalas PowerPoint-prezentáció. Ebből kiderül, hogy

  • a kata bevezetése óta folyamatosan nőtt az azt igénybe vevők létszáma,
  • magasabb jövedelműek is megjelentek a katázók között, sokan a határérték körüli bevételt jelentettek be,
  • katás beszámlázással ugyanakkora összegnél jelentős adóbevételtől esik el az állam,
  • a jóval a minimálbér alatt számlázó katások alig számíthattak nyugdíjra,
  • a legtöbben ugyan a fodrászat és szépségápolás területén katáztak, de sokan üzletviteli tanácsadás, számviteli, műszaki tevékenység, programozás, mérnöki tevékenység vagy épp biztosítási ügynöki tevékenység után katáztak, és túlnyomó többségben voltak köztük a cégeknek számlázók,
  • 2021-ben már a katára váltók közel felét tették ki azok, akik korábban munkahelyen dolgoztak, és csak mintegy negyedét azok, akik korábban is vállalkoztak.

Az ezekből az adatokból sem derül ki, hogy valójában hányan „csaltak” a katával, például tényleg egyéni vállalkozásnak megfelelő tevékenységbe kezdtek-e, vagy csak adóelkerülés miatt váltottak erre az adózásra. A döntéshozatal működését mutatja a Telex szerint, hogy a szavazás előtt semmilyen tanulmányt vagy tervet nem adtak ki, ami alátámasztotta volna a változás szükségességét, mostanra pedig már rég életbe lépett az új szabályozás, a kérdés pedig nem nagyon érdekel senkit.

Szeptemberben a Házon kívül nézett utána annak, hogy mihez kezdenek azok, akiknek váltaniuk kellett a katatörvény módosítása után.

 

Nyitókép: rtl.hu

#Gazdaság#kata#katatörvény#hatásvizsgálat#adatigénylés#pénzügyminisztérium

Címlapról ajánljuk