Gazdaság

Olcsóbb a sajt és a vaj a boltokban, de jobban meggondoljuk, hogy miből és mennyit veszünk

rtl.hurtl.hu

2023. március 7. 18:26

Az áruházláncok arról számolnak be, hogy egyre több fogy az olcsóbb, saját márkás termékeikből.

Az állami hírügynökség számol be arról, hogy a beszállítókkal folytatott tárgyalásokat követően több termékük árát is csökkentették a kiskereskedelmi láncok. Az MTI végig is kérdezte az érintett cégeket.

  • A Lidl január elsejével közel 200 termék árát csökkentette, ez a kör most újabb 100 árucikkel, főleg tejtermékekkel bővül. A cég tájékoztatása szerint a beszállító partnerekkel való hosszas tárgyalások, valamint a piaci változások teszik lehetővé az árcsökkentést.
  • A Spar arról számolt be, hogy saját márkás termékeinek forgalmi részaránya 25-ről 30 százalék körülire nőtt az elmúlt hónapokban. A szeszesitalok, zöldségek, gyümölcsök, bio termékek, friss húsok eladása hónapok óta csökken, a vevők meggondolják, hogy miből, mennyit és mennyiért vásárolnak. A cég arra törekszik, hogy a KSH által közölt inflációs érték alatt legyen az áremelkedés üzleteikben.
  • A Tesco is azt tapasztalja, hogy egyre többen és egyre gyakrabban választják a saját márkás árucikkeket. Az áruházlánc január óta több mint 2000 termék árát csökkentette, átlagosan 9,5 százalékkal.
  • Az Aldinál továbbra is jelentős az alapvető élelmiszerek iránti kereslet, a ruhanemű és a non-food termékek iránt viszont mérsékelt az érdeklődés. Február elején alacsonyabb beszerzési árakat sikerült elérniük, ezért 20 százalékkal csökkentették legnépszerűbb vajtermékeik árát, márciusban pedig 20-23 százalékkal olcsóbban kínálják a magyar beszerzésű trappista sajtokat. Januártól több mint 100 termék árát vitték lejjebb.
  • A CBA szintén azt közölte, hogy a korábbiakhoz képest jelentősen nőtt a saját márkás és akciós termékek forgalma. Jelentős mértékű árcsökkentést hajtottak végre a trappista sajtoknál és a vajaknál, több mint 20 százalékkal csökkentek az árak, amire azért volt lehetőség, mert a beszállítók mérsékelték átadói áraikat, ezt az engedményt pedig teljesen továbbadják vásárlóiknak.

Nyitókép (illusztráció): MTI/Szigetváry Zsolt

#Gazdaság#árcsökkenés#kereskedelem#sajt#vaj#Lidl#tesco#aldi#spar#cba

Címlapról ajánljuk