Gazdaság

Szakértő: A nyári pánikhangulatban 500 forintig is erősödhetett volna az euró

rtl.hurtl.hu

2022. november 21. 11:30

A legnehezebb időszakot talán már magunk mögött hagytuk.

Loncsák András, az Aegon Alapkezelő befektetési igazgatója a Világgazdaság.hu-nak adott interjújában elmondta: a nyári 434 forintos euró- és 450 forintos dollárárfolyam idején félő volt, hogy a magyar gazdaság körül kialakult pánikhangulatban akár 500 forintos értékig is gyengül a magyar fizetőeszköz.

A szakértő jó hírnek tartja a befektetők szempontjából, hogy a magyar GDP negyedéves összevetésben már csökkent, mivel ez azt jelzi, hogy csökkenőben van a kereslet, ami jó hatással lesz az infláció alakulására.

A szakértő szerint a befektetők fejében az a kép alakult ki Magyarországról, hogy nem annyira rosszak a magyar gazdasági fundamentumok, mint azt néhány hete gondolták.

Így utólag visszatekintve a 430 forint feletti euróárfolyamnál valóban pánikhangulat volt. Az euró/forint akár 500 forintig is mehetett volna a légüres térben, nagy volt a volatilitás a bankközi devizapiacon, forintvételi megbízás viszont alig-alig.

– mondta a szakember. Hozzátette: nemcsak Magyarország esetén van ez így, de most úgy értékelték, hogy mi vagyunk a leggyengébbek a térségben, főleg amiatt, hogy arányaiban mi fizetünk a legtöbbet az energiaimportunkért.

Nyitókép: illusztráció / rtl.hu / Getty Images

#Gazdaság#forint#árfolyam#euró#deviza#válság#befektetés

Címlapról ajánljuk