Gazdaság

Gyengült a forint Orbán Viktor bejelentése után

rtl.hurtl.hu

2022. október 28. 11:14

Már az Európai Központi Bank csütörtöki kamatdöntése is negatív hatással volt a forint árfolyamára, de a miniszterelnök szavai ráerősítettek erre. 

Az elmúlt napok erősödése után ismét gyengülni kezdett a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben – derült ki a Napi.hu cikkéből. 

Az euró ára kora délelőtt már 412 forint fölött volt, a dollár jegyzése 414 fölé ugrott, a svájci frank a 417-es szintet ostromolja, a font vásárlása esetén pedig a 477 forintos árfolyammal érdemes számolni, miközben tegnap még 470 alatt is járt a jegyzés. 

Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy az euró is gyengült, miután csütörtökön az Európai Központi Bank 0,75 százalékkal megemelte a kamatot és meglebegtette, hogy már kevésbé lehet agresszív a szigorításokkal.

Hozzátette: az euró gyengülésének megfelelően a forint is vesztett értékéből, noha a napközbeni meredekebb esés nagy részét sikerült ledolgoznia. Eközben erősödtek a régiós devizák.

A KBC Equitas szerint 

Orbán Viktor miniszterelnök reggeli rádiós interjúja tovább rontott a forint helyzetén. 

A kormányfő a Kossuth Rádióban bejelentette, hogy az egy számjegyű infláció a cél, valamint az árstopok ki lesznek terjesztve további termékekre is. A bejelentés után a forint elkezdett gyengülni az euróval szemben, és át is lépte a 410 forintos határt – írták elemzésükben. 

Nyitókép: Róka László/MTVA

#Gazdaság#forint#euró#árfolyam#deviza

Címlapról ajánljuk