Gazdaság

Jelentősen erősödött a forint az MNB bejelentésére

rtl.hurtl.hu

2022. október 14. 11:54

Az euróval, a dollárral és a fonttal szemben is erősödött a forint.

Jelentősen erősödött a forint azt követően, hogy a jegybank péntek délelőtt egyebek között bejelentette: megemelik az egynapos fedezett hitel kamatát, az év végéig pedig az MNB biztosítja az energiabeszerzéshez szükséges deviza jelentős hányadát. 

A döntés után pénteken délelőtt az euró árfolyama a szerdai 432 forintos és a csütörtöki 428 forintos jegyzések után 418 forintra erősödött. A dollár délelőtt már 430 forintba került, míg a héten az 500 forintos lélektani határt átlépő angol font 483-ig erősödött.

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa pénteken azt közölte:

  • 950 bázisponttal 25 százalékra emelték a kamatfolyosó felső szélét, az egynapos fedezett hitel kamatát, az eddigi 15,5 százalékról. 
  • A jegybank vállalja, hogy a következő hónapokban közvetlenül biztosítja az energiaimport fedezése érdekében felmerülő jelentősebb devizalikviditási igényt. 
  • Az 1 hetes fedezett hiteleszközét felfüggesztették.
  • Péntektől napi rendszerességgel egynapos (T/N) FX-swapeszközt, valamint egynapos (O/N) betéti gyorstendert hirdetnek meg az eddigieknél magasabb kamatszinteken. 

Mivel a folyó fizetési mérleg energiaegyenlegen kívüli tételei összességében már pozitívak, így az intézkedés érdemben módosítja a devizapiac kereslet-kínálati viszonyait – hangsúlyozta a tanács közleménye.

Az MNB folyamatosan értékeli a gazdasági és pénzügyi piaci fejleményeket, és ezeket az eszközöket addig alkalmazza, amíg a piaci stabilitás fenntartása indokolja – tették hozzá.

Nyitókép: Róka László/MTVA

 

#Gazdaság#árfolyam#deviza#euró#dollár#font

Címlapról ajánljuk