Gazdaság

Nagy Márton: Új ötletek kellenek az ársapkák és az extraprofitadók után

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 2. 12:56

Szerinte a jegybankoknak nagyobb kontrollt kell gyakorolni az energiaárak felett.

„Energiaháború zajlik Európában, az áram- és gázárak az egekben” – írja a Magyar Nemzet lapjain Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter. Szerinte „az ársapkákat és az extraprofitadókat mi, magyarok már nemzeti szinten és célzottan alkalmazzuk. De jó lenne újabb ötleteket is keresni”.

Arról ír, hogy az állam több országban is durván beavatkozik azért, hogy „biztosítható legyen a társadalmi és védelmi szükségletek kielégítése”, míg Nyugaton norma lett az egyéni önfeladás is, ahol nő az emberek elégedetlensége.

Szerinte „energiaháború idején a gazdaságpolitika szimpla energiapolitikává változik”, és rövid távú, hatékony megoldások kellenek. Megfontolandó az önköltséges alapú árképzés, viszont a gázár európai szintű korlátozása nem.

Úgy véli: az energiaárak gazdasági hatásai sokkal erősebbek, mint a fiskális vagy a monetáris politika hatásai, éppen ezért a kormányoknak és a jegybankoknak is egyre nagyobb kontrollt kellene gyakorolniuk az energiaárak felett.

Szerinte a kormánynak megoldást kell találnia arra, hogyan lehet támogatni a kis- és középvállalkozásokat a rezsicsökkentés mellett.

Korábban az RTL Híradó arról tudósított: Az ársapkák betöltötték a szerepüket, a hatósági árakat előbb-utóbb ki kell vezetni. Erről beszélt Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az InfoRádióban szerdán. A kormány korábban azt közölte: október elsejéig biztosan fenntartják a jelenleg érvényes hatósági élelmiszer- és üzemanyagárakat. A DK szerint újabb megszorítások következnek, miután az ársapkák bevezetése csak választási kampányfogás volt a kormánytól.


Korábbi cikkünkben pedig arról írtunk, az ársapkát a kereskedők más termékek árán keresztül átháríthatják a fogyasztókra, és ezt a kormányzati bejelentés ellenére sem figyeli senki. 

Nyitókép: MTI / Soós Lajos

#Gazdaság#nagy márton#miniszter#ársapka#extraprofitadó#energia#válság

Címlapról ajánljuk