Gazdaság

Könnyített az ekhón a kormány, akár ezzel az adónemmel is alkalmazhatják a katából kiszorulókat

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 9. 21:10

Azonban csak bizonyos szakmák képviselői választhatják az ekhós adózást.

Az egyszerűsített közteherviselés hozzájárulás (ekho) mértéke 13 százalékponttal csökken, szeptembertől ugyanis megszűnik az úgynevezett kifizetői ekho – közölte a Pénzügyminisztérium (PM) kedden. A vonatkozó kormányrendelet már meg is jelent a Magyar Közlönyben.

A közlemény szerint akinek nem felel meg az új, szigorúbb feltételeket megkövetelő kata, vagy nem választhatja azt, annak számos kedvező adózási mód áll a rendelkezésére. Az egyéni vállalkozóknak az átalányadózás, a cégeknek a kisvállalati adó lehet alternatíva.

A kedvezőbbé váló szabályok miatt a művészeknek pedig az ekho lehet a legjobb választás. Tavaly még mintegy 41 ezren ekhóztak, de szeptembertől ez a szám jelentősen megnőhet.

Ismertették: szeptember 1-től csak 15 százalék lesz a fizetendő ekho mértéke. Ezért az íróknak, az újságíróknak, az előadóknak, a művészeknek, illetve az előadásokban segédkező szakmák képviselőinek (például hangmérnökök, díszletezők, statiszták, sminkesek, jelmezkészítők) érdemes lehet az ekhót választani.

A PM közleménye azt nem emelik ki, hogy csak bizonyos, törvényben rögzített szakmák képviselői (például a fent felsoroltak) választhatják az ekhós adózást. Ide tartoznak a szellemi foglalkozásúak mellett például a sportolók is. A kifizető, vagyis a megbízó vagy a munkáltató eddig az adóalap 13 százalékát fizette be ekhóként, a megbízott vállalkozó vagy alkalmazott pedig a 15 százalékát.

A kormány döntésével a kifizetők, vagyis a cégek adókötelezettsége szűnik meg, vagyis érdekeltté válhatnak abban, hogy ekhós adózással alkalmazzák a katás adózásból már kizárt vállalkozókat. Ősztől ugyanis a katás vállalkozók csak magánszemélyeknek számlázhatnak, cégeknek nem.

A minisztérium szerint az adminisztráció is egyszerűbb az ekho-val, mert az érintettek ekhós jövedelme ugyanúgy szerepel az adóhivatal által készített bevallási tervezetben, mint a munkaviszonyból származó jövedelmek. Ezért az ekhósoknak nem kell papírmunkával bíbelődni, ezt a terhet az adatot szolgáltató kifizetők leveszik a vállukról.

Az ekhót normál foglalkozás mellett évi 60 millió forintos bevételig választhatják az érintettek, feltéve, hogy a minimálbérig normál módon megtörténik az adó- és járulékterhek megfizetése. Viszont, ha például egy zenész jövedelme az éves minimálbért nem éri el, mert csak négy órában foglalkoztatják, akkor az ekhós bevételt arányosítani kell, így esetében az éves bevételi határ 30 millió forint.

Egy másik változás, hogy eltörlik a könyvvizsgálati kötelezettséget a katás cégek esetében. A közkereseti társaságok, a betéti társaságok, az egyéni cégek és az ügyvédi irodák a kata megszűnésével átkerülnek a számviteli törvény hatálya alá, az érintettek azonban ezúttal mentesülnek a nyitómérlegük könyvvizsgáltatási kötelezettsége alól, ezzel könnyebbé válik az adminisztráció és a könyvvizsgálat költségét is megspórolhatják.

A kormány gazdaságvédelmi intézkedésként arról is döntött, hogy a társasági adó euróban vagy amerikai dollárban is megfizethető. Az elutalt euró vagy amerikai dollár összege az utalással érintett bankszámla megterhelésének napja szerinti, a Magyar Nemzeti Bank által e napra közzétett árfolyammal számított forintösszegben kerül jóváírásra az adózó adószámláján.

Nyitókép: Getty Images

#Gazdaság#ekho#kata#pénzügyminisztérium#katatörvény#adózás

Címlapról ajánljuk