Gazdaság

Uniós biztos: Magyarországnak is ki kell vennie a részét a gázspórolási tervből

rtl.hurtl.hu

2022. július 28. 9:48

Kadri Simson szerint miután Magyarország nem rendelkezik tengerparttal, a szomszédos országok szolidaritására van utalva.

Magyarországnak is ki kell vennie a részét az uniós gázspórolási tervből, mert akkor is rá lesz szorulva a szomszédos országok segítségére, ha az oroszoktól szerzi be a gázt – mondta a CNN-nek Kadri Simson energiaügyi biztos. 

Az Európai Unió kedden döntött úgy, hogy 15 százalékkal mérsékli a gázfelhasználást augusztustól márciusig annak érdekében, hogy átvészelje a telet. Oroszország ugyanis jelentősen csökkentette az Európába irányuló exportját.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint a terv „alaptalan” és „végrehajthatatlan”, a tagállamok közül pedig egyedül Magyarország nem támogatta a javaslatot.  

Kadri Simson szerint miután Magyarország nem rendelkezik tengerparttal, a szomszédos országok szolidaritására van utalva, mert ezek biztosítják a tranzitútvonalakat.

„Megegyeztünk abban is, hogy amikor a gázszállítás teljes leállása fenyeget, a szomszédok alternatív útvonalakat biztosítanak majd. De ehhez mindenkinek ki kell vennie a részét a spórolásból” – fogalmazott. 

Nyitókép: Stephanie Lecocq/MTI/EPA

#Gazdaság#gáz#energia#európai unió#orosz-ukrán háború#ukrajna#oroszország#gázszállítás

Címlapról ajánljuk