Gazdaság

Megvan, mire nevezik át a McDonald's orosz éttermeit

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. június 12. 13:54

Lett új logó és új szlogen is: „A név változik, a szeretet marad”.

Finom és kész

– ezen a néven (oroszul: Vkuszno i tocska) nyitnak meg Oroszországban a McDonald's által hátrahagyott éttermek, jelentette a Reuters.

Az üzletek átnevezésére 32 évvel azután került sor, hogy az amerikai hamburgerlánc először nyitott éttermet a Szovjetunióban, a Kelet és Nyugat közötti szimbolikus enyhülés jegyében. 

Vasárnap emberek tömegei álltak sorba az egykori McDonald's zászlóshajó étterme előtt Moszkva központjában. A moszkvai étterem egyike a 15 újjáalakult étteremnek, amelyek vasárnap nyitottak meg a fővárosban és környékén. Az üzlet új logót kapott: eltűnt a jól ismert íves, arany színű M-betű, helyette lett egy stilizált hamburger két szál sült krumplival (lásd fent). Lett új szlogen is: „A név változik, a szeretet marad”. A Reuters tudósítása szerint a sor azért lényegesen kisebb volt, mint 1990-ben, az első moszkvai McDonald's megnyitásakor.

A Vkuszno i tocska étlapja rövidebb, nem lehet kapni például Big Mac-hez hasonló hamburgert, cserébe a választék olcsóbb. Egy dupla sajtburger például 129 rubel (877 forint), ami 30 rubellel olcsóbb, mint amennyi a meki idejében volt.

A hamburgerek összetétele nem változott, és a McDonald's-tól származó felszerelés is maradt

– mondta Alekszandr Merkulov, az új cég minőségügyi vezetője. A vevők szerint az ízek is ugyanazok maradtak, csak a kóla másmilyen.

A McDonald's az Ukrajna ellen indított orosz háború miatt jelentette be korábban, hogy sok más nyugati céggel összhangban felfüggesztik tevékenységüket. Az amerikai cég március 14-én zárta be oroszországi éttermeit, és május közepén közölte, hogy teljesen elhagyja az orosz piacot.

Az étteremlánc sorsa, amelyet a McDonald's eladott, sokáig kérdéses volt. Az újranyitás tesztelheti, hogy Oroszország gazdasága mennyire sikeresen tud önellátóbbá válni és ellenállni a nyugati szankcióknak.

Oleg Parojev, a Vkuszno i tocska vezérigazgatója elmondta, hogy a vállalat június végéig 200 étterem megnyitásával számol, nyár végéig pedig mind a 850 éttermet újra akarja nyitni Oroszországban.

„A lánc megtartja a régi McDonald's-belsőt, de eltöröl minden utalást a korábbi névre” – mondta Parojev, akit egyébként hetekkel azelőtt neveztek ki az orosz McDonald's vezérigazgatójává, hogy Moszkva február 24-én lerohanta Ukrajnát.

Célunk, hogy vendégeink ne vegyenek észre különbséget sem a minőségben, sem a hangulatban

– mondta Parojev az étteremben tartott sajtótájékoztatón. Elmondta, hogy a lánc megtartja a megfizethető árakat, de nem zárta ki, hogy a közeljövőben enyhe áremelésre kerül sor.


Alekszandr Govor, a lánc új tulajdonosa elmondta, hogy idén akár 7 milliárd rubelt (125,56 millió dollár) is befektetnek az 51 ezer embert foglalkoztató üzletbe. Govor elmondta, hogy új üdítőital-beszállítókat keresnek, miután a McDonald's partnere, a Coca Cola is felfüggesztette oroszországi tevékenységét.

A Reuters szerint a sajtótájékoztató befejezése után nem sokkal egy férfi állt a kamerák elé, kezében egy táblával, amelyen az állt, hogy 

Hozzátok vissza a Big Mac-et!

Az éttermi személyzet gyorsan kikísérte a magányos tüntetőt.

Nyitókép: Вкусно — и точка / vk.ru

#Gazdaság#orosz-ukrán háború#mcdonald's#oroszország#hamburger#gyorsétterem

Címlapról ajánljuk