Gazdaság

Még mindig nem heverte ki a forint a különadókról szóló bejelentést

Dévai LászlóDévai László

2022. május 26. 8:39

Az extraprofitos kijelentést ma reggelre sem heverte ki a magyar valuta.

Orbán Viktor szerdai, az extraprofit megadóztatásáról szóló bejelentésére meglehetősen érzékenyen reagált a magyar fizetőeszköz árfolyama. A forint csütörtök reggelre sem tudta összeszedni magát. Szerdán az euróval szemben egészen 395-ig zuhant. 

Szerdán reggel 383-ról kezdett gyengülni a magyar valuta, Orbán este 6-os bejelentése után pedig valósággal beleállt a földbe.

A szerdai jelentős leértékelődést egyebek mellett a következő tényezők okozzák:

  • Virág Barnabás jegybanki alelnök kedden jelezte, 50 bázispontos lépésekkel haladhat tovább az MNB a kamatemelések útján.
  • A kormány kedd éjjel kihirdette az újabb veszélyhelyzetet a háború miatt.
  • A hazai költségvetési helyzet kezelésével kapcsolatban aggódnak a piacok.
  • Orbán Viktor bejelentette: bizonyos szektorok extraprofitját a kormány elvonja.

A bejelentések után az euróval szemben 388-ról átmenetileg 395-ig ugrott az árfolyam. Utoljára tavasszal, a háború miatt volt ilyen gyenge a valutánk.

A Portfolio számítása szerint mindössze 1-2%-nyi távolságra járunk a forint történelmi mélypontjától, ami 400-as szintnél mozgott.

A csütörtök délutáni kormányinfón bejelentik a részleteket is, a gazdasági portál szerint emiatt elképzelhető, hogy újabb történelmi mélypontra kerül a forint. A dollárral szemben is gyengült magyar valuta, egészen 370-ig esett. A forint-dollár árfolyam történelmi mélypontját is a napokban értük el, 376,6 forint volt egy amerikai dollár.

Nyitókép: illusztráció / iStock / Getty Images

#Gazdaság#forint#extraprofit#különadó#kormányinfó#orbán viktor

Címlapról ajánljuk