Gazdaság

Csányi Sándor diszkréten jelezte Varga Mihálynak, hogy nem tartana szerencsésnek újabb különadókat

rtl.hurtl.hu

2022. április 13. 15:40

Az OTP nem üzletel az orosz állammal, de nem vonult ki az országból.

Az OTP Bank szerdai éves közgyűlésén Varga Mihály tartott nyitóbeszédet. A pénzügyminiszter az mfor.hu beszámolója szerint azt mondta: Magyarország pénzügyi és gazdasági stabilitása nem kérdéses, de nagyon fontos lenne, hogy mielőbb lezáruljon az ukrajnai háború.

Csányi Sándor ezután reményét fejezte ki, hogy a kormány „bölcs döntést” hoz majd az esetleges szektoriális adók kapcsán. Hangsúlyozta, hogy bevételeik nagyobb része a nemzetközi leányvállalatoktól származik, és nem tartaná szerencsésnek, hogy erre is valamiféle adót vessenek ki.

Az OTP elnök-vezérigazgatója beszélt arról is, hogy az online bankolás és a kártyahasználat jelentősen nőtt. Ezzel kapcsolatban is volt egy kikacsintása Varga Mihály felé: azt mondta, nehezen értelmezhető, hogy a transzparens átutalásokat tranzakciós díjjal terhelik.

A Privátbankár azt írja, hogy Csányi Sándor sajtótájékoztatón elmondta: nincs konkrét információja arról, hogy a kormány új adót tervezne vagy a meglévőket emelné, de azt látják, hogy valamilyen kiigazításra szükség lesz. Mivel korábban a bankokat mindig „megtalálták”, arra számítanak, hogy ez most sem lesz másként.

Elhangzott az is, hogy az OTP Csoport fenntartja és támogatja ukrajnai leánybankjának tevékenységét, oroszországi leányuk számára azonban nem nyújtanak finanszírozást és az orosz állampapírok forgalmazását is felfüggesztették. Csányi Sándor erről azt mondta, hogy Ukrajna az oroszországi működés beszüntetését kérte az OTP-től: a bank annyit tudott vállalni, hogy nem köt üzletet az orosz állammal vagy állami vállalatokkal, tevékenységét a magánügyfelekre korlátozza.

Közölte: azokat az értékeket, amelyeket Oroszországban befektettek és létrehoztak, nem akarják „kidobni az ablakon”, és lojális kollégáikat sem akarják cserben hagyni. Ha kapnak megfelelő ajánlatot, megfontolják a kivonulást, de erről egyelőre nincs szó.

Egy hónappal ezelőtt Csányi Sándor az RTL-nek nyilatkozott arról, hogy a háború kitörése óta még növekedtek is a betéteik Ukrajnában és Oroszországban.

Nyitókép: MTI / Mónus Márton

#Gazdaság#otp#csányi sándor#különadó#varga mihály#oroszország#ukrajna

Címlapról ajánljuk