Gazdaság

Minden, amit a húsvét előtt beütött tömeges Kinder-visszahívásról tudni kell

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. április 7. 15:10

Az utóbbi évek egyik legnagyobb horderejű termékvisszahívása van jelenleg folyamatban Európában és Magyarországon. Szinte minden hazai élelmiszerbolt érintett lehet, sokan vásárolhattak ugyanis húsvétra a visszahívásban szereplő csokikból.

Mint arról az rtl.hu is beszámolt, az Európai Unió több tagállamában jelentettek Salmonella Typhimurium okozta megbetegedéseket, amelyekről bebizonyosodott, hogy a Ferrero belgiumi csokoládégyárában, az Arlonban található üzemben készült, különféle Kinder csokoládétermékekhez köthetők.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) és az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) szerdai közleménye szerint az első szalmonellás esetet 2022. január 7-én azonosították az Egyesült Királyságban. A járványügyi szakemberek szerint a megbetegedésekért a monofázisos Salmonella Typhimurium baktérium a felelős, és eddig kilenc országban okozott igazoltan vagy erősen gyaníthatóan tömeges fertőzést. 

2022. április 5-ig összesen 134 esetet jelentettek, főként 10 év alatti gyermekek körében.  

Az ECDC azt közölte, hogy szokatlanul sok gyermek került kórházba, némelyikük súlyos klinikai tünetekkel, például véres hasmenéssel. „A betegekkel folytatott interjúk és a kezdeti analitikus epidemiológiai vizsgálatok alapján a fertőzés valószínűsíthető útvonalaként bizonyos csokoládétermékeket azonosítottak” – fogalmazott az európai hatóság.

Megbetegedéseket eddig Belgiumban, Franciaországban, Németországban, Írországban, Luxemburgban, Hollandiában, Norvégiában, Svédországban és az Egyesült Királyságban észleltek, ezekben az országokban indították meg a szalmonellával potenciálisan szennyezett termékek visszahívását.

A közegészségügyi és élelmiszer-biztonsági hatóságok további vizsgálatokat folytatnak azokban az országokban, ahol eseteket jelentettek, hogy azonosítsák a fertőzés okát és mértékét, és biztosítsák, hogy a fertőzött termékek ne kerüljenek forgalomba. Az ECDC és az EFSA értékelni fogja az egyes országokból bejövő adatokat, és járványügyi gyorsértékelést készítenek, ezt a jövő héten teszik közzé.

A Ferrero belgiumi csokigyára – Fotó: Google Street View

A szalmonella kórokozója leggyakrabban szennyezett tyúk- vagy kacsatojással terjed, azt, hogy a veszélyes baktériumok miképp kerültek a Belgiumban gyártott csokitojásokba, egyelőre nem tudni. Mivel a Kinder termékek összetevői közt csak tejszármazékok (tejpor, dehidratált vaj) szerepelnek, se tojás, se hús, se más állati eredetű alapanyag nincs bennük, nem nagyon van gyártástechnológiai magyarázat arra nézve, hogy egy olyan korszerű, szigorúan ellenőrzött élelmiszeripari egységben, mint az arloni csokigyár, hogyan fertőződhetett egyszerre ilyen sokféle termék szalmonella baktériummal. Magyarázatként esetleg felmerülhet a dolgozói tisztasági szabályok súlyos megsértése, extrém esetben szándékosság is, de ezt csak a most megindult vizsgálatok tárhatják fel.

Hozzánk is elért

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán azt közölte, hogy a belga élelmiszer-biztonsági hatóság vizsgálata alapján Magyarországra is érkeztek olyan Kinder termékek, amik az európai hatóságok szerint szalmonella baktériumokkal lehetnek szennyezettek. A Nébih összeírta az érintett termékek listáját, amit a hivatal honlapján találhatnak a vásárlók

Összesen hétféle termékről van szó, különféle tömegű kiszerelésben, 67 gyártási tételszámon. A magyar lista egyébként néhány ponton eltér az egyes érintett uniós országok listáitól, mivel nem minden országban egyezik az ott forgalmazott Kinder termékek palettája. 

A Nébih arra kéri a vásárlókat, hogy amennyiben a megadott termékek bármelyikéből vásároltak, ne fogyasszák azt el.

Próbáltuk több csatornán is elérni a Kinder csokoládék hazai forgalmazóját, a Ferrero Magyarország Kft.-t, de cikkünk megjelenéséig nem jártunk sikerrel. A cég a Kinder magyar weboldalán az alábbi közleményt jelentette meg:

A Ferrero Magyarország Kft elővigyázatosságból önkéntesen visszahívja a magyar piacról néhány Belgiumban gyártott Kinder termék meghatározott gyártási tételét. 

A termékvisszahívás kapcsán a Ferrero együttműködik a Nemzeti Élelmiszerlánc-bizottsági Hivatallal, a külföldi piacokon jelentett szalmonellafertőzésekkel lehetséges kapcsolat miatt.

Jóllehet a forgalomba hozott Kinder termékek egyike sem mutatott pozitív eredményt a szalmonella-teszteken és fogyasztói panasz sem érkezett hozzánk, de rendkívül komolyan vesszük a helyzetet, mivel fogyasztóink védelme a legfontosabb számunkra.

Elővigyázatosságból úgy döntöttünk, hogy önkéntesen visszahívjuk az alábbi, a Ferrero Magyarország Kft. által forgalmazott termékeket:

Kinder Schokobons – 46g, 125g, 200g, 300g
Kinder Surprise Maxi – 100g
Kinder Mix – 198g
Kinder Maxi Mix – 133g
Kinder Mini Eggs – 250g
Kinder Happy Moments – 133g, 162g, 347g

RÉSZLETEKÉRT KÉRJÜK KATTINTSON IDE.

Ha Ön vásárolt a felsorolt termékekből, kérjük, ne fogyassza el azokat! Őrizze meg, és vegye fel a kapcsolatot ügyfélszolgálatunkkal: info.hungary@ferrero.com

Nagyon sajnáljuk az esetet, de mivel nagyon komolyan vesszük az élelmiszer-biztonságot úgy döntöttünk, hogy önkéntesen visszahívjuk a fent meghatározott termékeket.

Úgy tudjuk, hogy a Kinder termékeket forgalmazó üzletekben, ezt a fenti közleményt helyezik ki a vásárlók tájékoztatása céljából.

Csütörtök reggel még láttunk a boltokban több olyan Kinder-terméket, mint például a képen látható 125 grammos Schoko-Bons-t, amik szerepelnek a visszahívási listán – Fotó: Nagy Attila Károly/rtl.hu

Megkérdeztünk néhányat a visszahívásban érintett hazai üzletláncok közül, hogyan kezelik a helyzetet.

„Feltétlenül eleget teszünk a Ferrero önkéntes visszahívásáról szóló kérésének. Nagyon friss még az információ, de azon dolgozunk, hogy minél hamarabb lekerüljenek áruházaink polcairól az érintett termékek. Munkatársaink már meg is kezdték az ezzel kapcsolatos munkát, ami várhatóan 1-2 napot vesz igénybe. A vásárlókat a helyszínen is tájékoztatjuk a kialakult helyzetről, és a weboldalunkra is hamarosan kikerül a visszahívással kapcsolatos információ” – mondta Nagy-Peidl Adrienn, a Tesco kommunikációs menedzsere az rtl.hu-nak.

„Az érintett, nálunk is forgalomban lévő termékeket az ilyen helyzetekre érvényes minőségirányítási protokollunknak megfelelően azonnali hatállyal zároljuk, a forgalomból kivonjuk és a vásárlóktól visszahívjuk. Ezen termékeket bármely áruházunkba történő visszahozatal esetén blokk ellenében visszavásároljuk, a termék vételárát visszatérítjük” – mondta Maczelka Márk, a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. kommunikációs vezetője az rtl.hu érdeklődésére, hozzátéve, hogy amennyiben a vásárló nem rendelkezik a vásárlást igazoló blokkal, abban az esetben a Ferrero Magyarország Kft. ügyfélszolgálatával kell felvenni a kapcsolatot.

Ez a törpös Kinder-tojás veszélytelen volt, nem szerepelt a visszahívási listán –  Fotó: Nagy Attila Károly/rtl.hu

Kerestük a történtekkel kapcsolatban az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkárát is. „Visszahívások természetesen folyamatosan történnek, de amiért a vásárló nyugodt lehet, az az, hogy Magyarországon nagyon szigorú az élelmiszer-biztonság, a hatóság folyamatos ellenőrzéseinek köszönhetően. Sokszor a gyártó maga kéri a visszahívást, mint az történt ebben az esetben is” – értékelte röviden a helyzetet Vámos György.

A visszahívásról több hazai áruházlánc tájékoztatókat jelentett meg. Az oldalaikon közlik a náluk forgalmazott, visszahívás alatt álló termékeket, illetve a visszavételre vonatkozó információkat. Ezekben több eltérés is lehet egymáshoz és a nébihes listához képest. Például az Aldiban csak három termékről szól a visszahívás, de ezekből az egyik a korábban kapható volt adventi kalendárium. A Müllerben is lehet kapni olyan Kinder-termékeket, amiket nem a Ferrero Magyarország, hanem a Ferrero Deutschland forgalmaz, érdemes tehát mindegyik listát ellenőrizni.

Mi a teendő, ha vettünk Kinder-csokit?

Azt nem lehet bizonyosan állítani, hogy a Magyarországra került Kinder termékek egy része valóban tartalmaz szalmonella baktériumokat, ennek csak a gyanúja áll fenn. Ennek ellenére nem árt az óvatosság, és eleget tenni a visszahívásnak.

Tehát aki az utóbbi napokban, hetekben a húsvéti ünnepekre készülve Kinder termékeket vásárolt, a biztonság kedvéért jobban teszi, ha ellenőrzi a csomagoláson lévő adatokat és összeveti azokat a Ferrero és a Nébih által is közölt hosszú listával. Példának vegyük a gyerekek körében nagyon népszerű Kinder meglepetés tojást. A fóliacsomagolás hátlapján, a vonalkód alatt szerepel fehér számokkal és betűkkel a csoki lejárati dátuma, alatta pedig a gyártási tétel jele. 

Fotó: Nagy Attila Károly/rtl.hu

A fenti képen fehérrel be is kereteztük mit kell nézni: a lejárati dátum 06 11 2022 a gyártási tétel pedig L040LA--. Ezeket az adatokat kell keresni a listában, és ha nem találjuk, akkor nyugodt szívvel meg lehet enni a csokit.

A Ferrero Magyarország által kiadott teljes lista itt böngészhető: 

 

Mit mond a Nébih a szalmonelláról?

A szalmonella baktériumok által okozott fertőző betegséget szalmonellózisnak hívják. A betegség fő tünetei a hasmenés, hasfájás, hányás, magas láz, enyhébb esetben hőemelkedés, levertség, de a fertőzés tünetmentes is lehet. A tünetek általában a szennyezett étel elfogyasztását követően 1-2 napon belül (6-48 óra) jelentkeznek, de akár ennél hosszabb lappangási idő is lehetséges.

A szalmonella baktériumok leggyakrabban élelmiszerrel, ritkábban vízzel vagy piszkos kéz közvetítésével kerülnek a szervezetbe. Ezek a kórokozók az élővilágban nagyon gyakoriak, az egészségesnek látszó élőlények (rovarok, hüllők, madarak, emlősök és az ember) bélrendszerében is előfordulnak.

A szalmonella baktériumok a beteg vagy tünetmentes fertőzött ember vagy állat székletével, illetve tojással kerül a külvilágba. A levágott állatok húsán is előfordul. Leggyakrabban a nyers vagy nem eléggé átsült hús és tojásételek fogyasztásával lehet szalmonellától megbetegedni, de gyakorlatilag bármilyen ételre rákerülhet külső szennyezéssel – nyersanyagról, eszközről, emberről vagy állatról.

A szalmonella baktériumokat az alapos sütés-főzés elpusztítja. A megbetegedés a kisgyermekekre, idősekre, legyengült szervezetűekre különösen veszélyes lehet. Mind a tünetmentes fertőzöttek, mind a gyógyult betegek egy ideig még üríthetik a baktériumot. Ha valaki beteg vagy vele egy háztartásában élő személy megbetegedett, különösen ügyeljen az alapos kézmosásra, kézfertőtlenítésre.

Nyitókép: Nagy Attila Károly/rtl.hu

#Gazdaság#ferrero#kinder#termékvisszahívás#kinder meglepetés#nébih#szalmonella

Címlapról ajánljuk