Gazdaság

Pénz nélkül rekedtek orosz turisták Balin

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. március 11. 7:42

Az orosz bankok elleni nemzetközi szankciók miatt egyik napról a másikra használhatatlanná váltak bankkártyáik.

Kellemetlen meglepetés ért több Balin vakációzó orosz turistát is, amikor megpróbáltak pénzt felvenni az otthoni bankszámlájukról, vagy bankkártyáikkal fizetni. Az ukrajnai invázió miatt az orosz bankok ellen bevezetett szankciók következtében az összes efféle banki tranzakciót blokkolják, így gyakorlatilag használhatatlanná váltak az oroszok bankkártyái, írja a Reuters.

A külföldön élő vagy ott tartózkodó orosz állampolgárok most készpénzkereseti lehetőségek után kutatnak, vagy kriptotranzakciókhoz folyamodnak, hogy boldoguljanak. „Ez hatalmas gondot okozott számunkra. Teljesen megfosztottak minket a pénzünktől” – mondta a 27 éves Konsztantyin Ivanov a Reutersnek, hozzátéve, 

lehet, hogy Indonéziában kell majd munkát keresnie.

Bali népszerű nyaralóhely az orosz turisták körében. A járvány előtt tízezrével érkeztek a szigetre, és az elsők között voltak, akik visszatértek, amikor tavaly részben újra megnyitották a határokat. A statisztikai hivatal adatai szerint 2022 januárjában mintegy 1150 orosz lépett be Indonéziába.

Rifki Saldi Yanto, egy helyi kávézó vezetője elmondta, hogy az elmúlt napokban az orosz vendégek számának csökkenését észlelte, és 

sokan már nem bankkártyával, hanem készpénzzel fizetnek.

Oroszország jakartai nagykövetsége azt közölte, hogy az orosz Pochta Bank mostantól virtuális kártyát kínál, amely a Visa vagy Mastercard helyett a kínai UnionPay rendszert használja.

Több mint 7000 orosz rekedt Thaiföldön is, a járattörlések, az orosz rubel értékének bezuhanása és a fizetési problémák miatt, teszi hozzá a hírrel kapcsolatban a Reuters.

A nyugati országok az elmúlt napokban arra törekedtek, hogy elszigeteljék Oroszországot a globális pénzügyi rendszertől: egy sor nagy orosz bankot kizártak a SWIFT nemzetközi fizetési rendszer hálózatáról, a Visa és a Mastercard pedig közölte, hogy március 9-től blokkolják az orosz bankok által kibocsátott kártyáik külföldi használatát.

Nyitókép: Wawan Kurniawan / Opn Images/Future Publishing via Getty Images

#Gazdaság#orosz-ukrán háború#oroszország#indonézia#turizmus#bankok#bankkártya#swift

Címlapról ajánljuk