Gazdaság

Még nagyobb válságba sodorhatja a chipgyártást az orosz-ukrán háború

rtl.hurtl.hu

2022. február 26. 11:38

A Fehér Ház már figyelmeztette az amerikai chipgyártókat, hogy hiány lehet pár speciális, Ukrajnából és Oroszországból származó alapanyagból, és a világ chipkészítői is aggódva figyelik az eseményeket. 

Az egész világot érintő chiphiányt is fokozhatja az orosz-ukrán háború, illetve az Oroszország ellen bevezetett és tervezett szankciók. A Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsa már előző héten arra figyelmeztette az amerikai chipgyártó cégeket, hogy alapanyaghiány alakulhat ki, és kezdjenek el megoldási lehetőségeket keresni.

A Techcet piackutató cég adatai szerint az amerikai chipgyártásban használt nagytisztaságú neongáz 90 százaléka Ukrajnából származik. Az orosz acélgyártás melléktermékeként keletkező gázt egy ukrán cég finomítja olyan tisztaságúra, hogy a chipgyártók fel tudják használni a chipkészítéshez használt lézerekhez. 

Emellett Oroszországból származik az amerikai gyártók által használt másik fontos és ritka alapanyag, a palládium 33 százaléka.

Ezeknek az alapanyagokat már most is nehéz beszerezni, és az újabb nehézségek áremelkedéssel járhatnak – mondta el egy névtelenül nyilatkozó japán chipipari forrás a Reuters brit hírügynökségnek.

Az autóiparban már eddig is brutális volt a drágulás az elmúlt években, egyebek mellett a globális chiphiány miatt ugrott meg Magyarországon a használt autók ára is, magyarázta el február elején a Reggeliben Vályi István, a Speedzone újságírója.


A Fehér Ház egyik szóvivője közölte: ha Oroszország az ellene hozott szankciókra válaszul megakadályozza a chipgyártásban használt ritka alapanyagok beszerzését, a cégeknek készen kell állniuk arra, hogy máshonnan szerezzék be azokat. A szóvivő közlése szerint erre lesz lehetőség.

Amikor Oroszország 2014-ben elfoglalta Ukrajnától a Krím félszigetet, a neongáz ára 600 százalékkal emelkedett. Emiatt a világ chipgyártói már akkor más források után néztek, az ukrán-orosz konfliktus kialakulásakor pedig elkezdték a készleteik feltöltését.

Az RTL Híradó novemberben arról számolt be, hogy a legnépszerűbb mobiltelefonokból, játékkonzolokból is hiány van a piacon a globális chipválság miatt, ami előbb-utóbb a magyar műszaki termékek piacára is begyűrűzik.


A Reutersnek nyilatkozó chipgyártók többsége egyelőre nem számít jelentősebb fennakadásokra, egyes cégek viszont arra figyelmeztettek, hogy hosszútávon ez megváltozhat, ha nem rendeződik az ukrajnai helyzet.

Egy japán cég szóvivője közölte, hogy még van elég alapanyaguk, de a neongázzal kapcsolatban hozzátette:

Egy kicsit aggódunk.


Nyitókép: Chris Ratcliffe/Bloomberg via Getty Images

 

#Gazdaság#chip#chiphiány#orosz-ukrán háború#ukrajna#oroszország#egyesült államok#Külföld

Címlapról ajánljuk